Fettuccine med blåmusslor och gremolata
Året Kock 2023, Desirée Jaks, har tagit inspiration från sin egen "Årets Rätt 2024" till denna fettuccine med blåmusslor och gremolata. Färska blåmusslor kokas med bland annat fänkål och jalapeño. Gremolata ringlas på och vällagrad Präst® rivs över vid servering.
Gör så här
-
- Koka pastan 1 min kortare än anvisningen på paketet och kyl ner i isvatten med olja. Sila och portionera 120 g pasta/portion.
-
Blåmusslor och blåmusselsås:
- Skölj blåmusslorna under kallt vatten tills vattnet är helt rent. Rensa blåmusslorna från skägg och sortera bort skadade musslor.
- Skala och finhacka lök och vitlök. Ansa och finhacka fänkål och jalapeño.
- Fräs 1/3 av grönsakerna i smör en vid kastrull. Spara resten av grönsakerna till servering. Häll på vinet och koka ner till hälften.
- Tillsätt vattnet, koka upp. Lägg i blåmusslorna och koka under lock i 2–3 minuter tills de öppnat sig. Lyft blåmusslorna med en hålslev och behåll buljongen i kastrullen.
- Släng de musslorna som inte har öppnat sig. Plocka musslorna ur skalen och förvara dem i kylen till servering.
- Reducera blåmusselbuljongen till ca 5 dl (vid 10 port). Koka ner grädden i en separat kastrull tills hälften återstår. Sila blåmusselbuljongen ner i grädden och koka ihop såsen. Mixa ihop med stavmixer och smaka av med salt och citronsaft.
-
Gremolata:
- Mixa persilja och rapsolja slätt, tillsätt finriven vitlök. Smaka av med salt och citronskal. Klyfta citronen och spara till service.
-
Vid servering per portion:
- Koka 120 g kokt pasta per portion 1 min i osaltat vatten.
- Värm upp en sauteuse med 15 g smör och fräs blåmusslorna lätt och ca 30 g av de hackade grönsakerna. Tillsätt ca 1 dl musselsås och lite pastavatten och koka ihop.
- Lägg i pastan och blanda om väl, avsluta med 30 g mangold. Smaka av med salt och citronsaft.
- Lägg upp pastan på tallrik så att blåmusslorna hamnar på toppen. Ringla över gremolata och avsluta med riven Präst®.