Årets Konditor

Årets Konditor är det svenska mästerskapet för professionella konditorer, där finalister får visa prov på sin hantverksskicklighet och kreativitet.

Årets Konditor 2023 är igång!

Nu är årets stora tävling för professionella konditorer, Årets Konditor 2023 igång! Uttagningen till finalen av Årets Konditor 2023 är avgjord.

Fem av landets bästa konditorer har tagit sig vidare till finalen som avgörs den 10 november på Bak & Chokladfestivalen, Stockholmsmässan. Årets tävlingstema är Old School, och på sju timmar ska finalisterna göra upp om den prestigefyllda titeln Årets Konditor 2023, tillika Svensk Mästare för professionella konditorer.

Under finaldagen kommer publiken få följa när de tre olika delmomenten skapas, avsmakas och bedöms. I årets tävling ska finalisterna skapa fyra tårtor vilka totalt ska räcka till 40 personer, samt ytterligare en tiobitars-tårta till juryn. De ska även presentera tolv eclairer. Till eclairerna får varje tävlande en hemlig råvarukorg från vilken en fyllning till eclairerna ska kreeras. Slutligen ska finalisterna presentera tio stycken bitar, vilka ska vara en tolkning av en klassisk kondisbit och antingen doppas i tempererad choklad eller ha dekor. I den klassiska kondisbiten ska de även tolka Arlas Årets smak SMÖRIGT. Hela finalbordet dukas sedan upp i ett eget designat ”skyltfönster”, ett för varje finalist. Finalisternas tävlingsbidrag bedöms både av en smak- och en metodjury.

Årets Konditor arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer vars syfte är att främja utvecklingen av branschen. Vinnaren av Årets Konditor får representera branschen under ett års tid och vinner dessutom en summa på 40 000 för att använda till något som är utvecklande i yrket.

Läs mer här

Arla och Årets Konditor

Arla har sedan 1988 tillsammans med Sveriges bagare & konditorer varit med och utvecklat konditoribranschen. För Arla är det viktigt att driva branschen framåt och att vara en relevant partner bland Sveriges konditorer.

Eftersom Arla tillhandahåller de viktigaste råvarorna för goda bakverk, grädde och smör, är det naturligt att sponsra de Svenska Mästerskapen för professionella konditorer. Förutom äran får vinnaren tillsammans med Arla göra en inspirerande receptsamling som sprids i branschen.