Årets Konditor

Årets Konditor är det svenska mästerskapet för professionella konditorer, där finalister får visa prov på sin hantverksskicklighet och kreativitet.

Årets Konditor arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer vars syfte är att främja utvecklingen av branschen. Vinnaren av Årets Konditor får representera branschen under ett års tid.

En del av arbetet med att utveckla branschen består av att arrangera tävlingar som lyfter yrkesverksamma. Vinnaren tilldelas titeln Årets Konditor och svensk mästare. Tävlingen anordnades för första gången av Sveriges bagare & konditorer (fd Bageriförbundet) 1988.

Mer om Årets Konditor

Träffa finalisterna i Årets Konditor 2021!

Den 11-12 november avgör finalen i Årets konditor 2021. Läs mer om årets finalister här! På bilden ser vi, från vänster till höger: Jimmy Wollberg, Jessica Pettersson, Andreas Modd, Sara Nilsson och Kasper Kleihs.

Arets-konditor-finalister-2021-1200x675.jpg

Jimmy Wollberg

Jimmy Wollberg bor i Olofstorp och driver chokladfabriken Berzelii choklad i Göteborg. Jimmy tävlar för andra gången i Årets Konditor, sist hamnade han på en tredjeplats år 2019. Jimmys favoritmomentet är att arbeta med konfekten, där han får använda sina nytänkande idéer och spännande smakkombinationer.

Jessica Pettersson

Jessica Pettersson kommer från Örnsköldsvik och jobbar som konditor på Gateaus huvudbageri i Stockholm. Jessica har tidigare tävlat för Stockholm Culinary Team i OS år 2020 och vill nu i Årets Konditor visa sitt drivande intresse och kunskap inom konditori. Ett av hennes favoritmoment är att göra tårtor då hon får vara del av någons speciella dag.

Andreas Modd

Andreas Modd kommer från Bollnäs och arbetar som Chokladmästare på Chokladhuset i Nynäshamn. Andreas förverkligade sin konditordröm när han år 2019 flyttade till Schweiz och började studera på Culinary Arts Academy i Luzern. Han har en stor nyfikenhet när det kommer till att testa olika smakkombinationer. Favoritmomentet är konfekten där Andreas gärna gör kolor, praliner och pate de fruit.

Sara Nilsson

Sara Nilsson bor i Lerum och arbetar som sous chef på Roots foodmarket i Göteborg. Sara tävlar för andra gången i Årets Konditor, år 2019 hamnade hon på en andra plats. Sara är utbildat vid Restaurangskolan i Falun och har bland annat arbetat som Head Chef Pastry på Gothia Towers. Hennes favoritmoment just nu är att arbeta med tårtor, där hon får använda sin nyfikenhet och lekfullhet när det kommer till konditori.

Kasper Kleihs

Kasper Kleihs bor i Sundbyberg och arbetar på Etoile i Stockholm. Kasper är även Head Pastry Chef i Swedish Cultinary team och tog en silvermedalj med svenska kocklandslaget i Culinary Olympics år 2020. Med sin tävlingserfarenhet och sitt drivande intresse har han bakelser som favorit i tävlingsmomenten.   

Arla och Årets Konditor

Arla har sedan 1988 tillsammans med Sveriges bagare & konditorer varit med och utvecklat konditoribranschen. För Arla är det viktigt att driva branschen framåt och att vara en relevant partner bland Sveriges konditorer.

Eftersom Arla tillhandahåller de viktigaste råvarorna för goda bakverk, grädde och smör, är det naturligt att sponsra de Svenska Mästerskapen för professionella konditorer. Förutom äran får vinnaren tillsammans med Arla göra en inspirerande receptsamling som sprids i branschen.