5 grunder – 125 desserter

Här delar Disa Molin, Årets konditor 2018, med sig av recept på fem grunder som kan varieras i oändlighet. Lite jobb, mycket dessert!

Med fem baser, fem toppings och fem crunch kan du skapa 125 varianter av enkla glasdesserter. Recepten till de olika komponenterna är framtagna av Disa Molin, Årets konditor 2018. Upplägget är perfekt för dig som vill variera ditt desserterbjudande och funkar lika bra på lunchrestauranger, caféer samt för konferensfikat och större banketter. Desserter i glas är också tacksamma för att öka merförsäljningen.

Lite jobb, mycket dessert

Små desserter som består av en bas, en topping och ett crunch är ett bra upplägg för att kunna variera från dag till dag med små arbetsinsatser. Disa Molins recept på baser, toppings och crunch innehåller få ingredienser, är enkla att göra och kan förberedas innan servering. Skulle någon komponent bli över går den att använda i andra desserter antingen på kvällen eller andra dagar. Med några få baser, toppings och crunch går det att variera desserterna i oändlighet!

Lite jobb, mycket att vinna

Små desserter i glas är också ett tacksamt knep för att öka merförsäljningen. Efterfrågan på något sött efter maten har ökat i takt med att gäster äter ute mer sällan då fler jobbar hemma. När man väl gör det känner fler behovet av att unna sig. Små glasdesserter upplevs fräscha och gör de mer lättsålda än större ”vanliga” desserter. En liten dessert blir en perfekt avrundning för lunchgäster både på café och lunchrestaurang.

Att addera små desserter i luncherbjudandet är ett utmärkt sätt att höja snittnotan utan mycket merarbete i köket.

Variera efter säsong

Med fem baser, fem toppings och fem crunch får du många komponenter att välja bland vilket gör det enkelt att säsongsanpassa dina desserter. Se vad som finns att tillgå till bra pris efter tid på året! Hallonchantilly kan till exempel göras på andra bär om det finns tillgängligt till bättre pris. De olika toppingarna kan varieras efter vad som är i säsong. På så vis kan du också hålla nere råvarukostnaderna.

TIPS
Förutom att anpassa dina desserter efter vad som finns i säsong kan du också smaksätta dina baser för olika högtider. Prova till exempel saffran i en cheesecakekräm närmare julen.

Från glas till tallrik

Små glasdesserter kan vara optimalt till lunchbuffén och konferensfikat men till en stor bankett eller à la carte på kvällstid kan tallriksdesserter passa din verksamhet bättre. Samma komponenter som du använder till glasdesserterna funkar lika bra på tallrik. Genom att använda samma byggstenar för kvällens servering som vid lunchen minskar både arbetstiden och matsvinnet.

TIPS
Om du vill servera en lite större dessert på kvällen går det utmärkt att addera en brownie, saftig sockerkaka eller något annat som är enkelt att förbereda.