Gör klipp på Arla Deals

Arla Deals är vårt initiativ för att minska matsvinnet. Här säljer vi överlager och produkter med kortare datum till höga rabatter. Ju kortare datum desto högre är rabatten.

Känner du till Arla Deals? Arlas svinnsmarta erbjudanden som är win win för både Arla och livsmedelsbutikerna – och miljön. Bara under de nio första månaderna 2023 hade närmare 900 ton mejerivaror räddats.

Gå till ARLA DEALS

Idag kan alla kunder tack vare portalen Arla Deals hitta klipp som distribueras från Kalhäll, Jönköping och Sundsvall. Det är framför allt yoghurt och mjölk, cookingprodukter och desserter som säljs ut på Arla Deals. Och i mer sällsynta fall, smör och matfett; de har ju en längre hållbarhet. Leveransen går med ordinarie transport och rabatten dras på den vanliga fakturan. Rabatterna skiftar normalt mellan 40 och 60 procent. Ju kortare datum desto högre är rabatten.

– Produkterna varierar från vecka till vecka. Men det finns alltid några guldkorn som säljs ut, säger Magnus Cohen, customer operations director Sverige.

Viktigt i Arlas hållbarhetsarbete

Magnus Cohen, customer operations director i Sverige, är grundare till Arla Deals och kom på idén när han som ny på Arla praktiserade ute hos kunderna. Han jobbade på kundernas mejeriavdelning, tog emot lastbilar och tittade igenom om produkterna hade korta datum. 
– Vi har ju ett stort matsvinn generellt. Och det är viktigt i Arlas hållbarhetsarbete att bidra till att minska det. Vi behöver kroka arm med butikerna för att lyckas.

Det råder en utbredd missuppfattning bland många konsumenter att bäst före-datumet är lika med att det datum då livsmedlet ska gå i soporna. Därför har Arla lagt till texten ”Ofta bra efter” på sina förpackningar. Och, som man brukar säga, man ska inte bara fokusera på datumet utan lukta och smaka.

Minskar matsvinnet

Gentemot butik har Arla ett strikt datum när man inte längre får distribuera produkterna. I grova drag är regeln att en produkt måste gå ut från Arla till butik senast när det är två tredjedelar kvar till bäst före-datumet. En produkt som har 30 dagar till bäst före-datum måste med ord lämna Arla efter tio dagar. Arla Deals blir ett sätt att dra ner på svinnet, och siffrorna talar sitt tydliga språk. Närmare 900 ton mejerivaror räddades under de nio första månaderna 2023. Annars skulle alla dessa varor ha åkt i biogaskvarnen.
– Det här är ju också ett ypperligt tillfälle för butikerna att få in attraktiva produkter till ett väldigt bra pris. Det är en konkurrensfördel och något som lockar in kunden, säger Magnus Cohen.

Finns det risk att butikerna konkurrerar med sig själva?

– Man skulle kunna tro det men vi ser ingen påverkan på den ordinarie försäljningen. Ta ett stort extraparti med en pall Pucko som man kan bygga ett torg med fantastiska priser. Det är en enorm PR-möjlighet. Han hoppas att fler av Arlas mellan 5 000 och 6 000 aktiva kunder ska upptäcka Arla Deals. Än så länge är det mindre än tio procent av dem som regelbundet handlar på portalen.

Stefan Ek, säljledare mejeri, Maxi ICA Östersund, gör gärna klipp på Arla Deals

"Arla Deals är en fantastisk sida”

Stefan Ek är en trogen Arla Deals-kund sedan han för ett år sedan blev mejeriansvarig i sin butik.
– Det är en fantastisk sida som jag lägger mycket tid. Jag köper gärna stora volymer av det mesta som läggs upp, säger Stefan Ek, säljledare, Maxi ICA Östersund. Han har alltid gillat klipp, ända sedan han jobbade i en lågprisbutik. Och idag, med inflation och högre matpriser, så märker han att intresset för billiga varor ökar. Han berömmer prisnivån på Arla Deals och att sajten är smidig att använda.

En pall extra mejeri blir han av med på en eller två dagar. Ett rekord sattes vecka 20 2023, då han sålde 6 957 poster från Arla Deals. För de här klippen finns det en gavel att jobba med i butiken. Just den här dagen är det frontat Arla® Grekisk Yoghurt 200 gram à 5 kronor (ordinarie pris 11:90 kr) & KESO® Cottage cheese 500 gram à 20 kronor (ordinarie pris 29:90 kr).
– Det är bara att gå till sig själv som kund. Det är roligt att köpa billiga grejer, säger han.

Fredrik Andersson och Jonna Sillerström på Maxi ICA Östersund. Jonna sköter gaveln och ser till att klippen från Arla hamnar där på ett snyggt sätt.

Klippen minskar inte annan försäljning

De stora partierna med klipp påverkar inte heller den övriga försäljningen negativt. Det blir snarare extra försäljning. Maxi ICA i Östersund marknadsför inte klippen, det får bli en glad överraskning för kunderna när de kommer till butiken.
– De nästan förväntar sig ett dräparpris. Grejer som har låga prispunkter, det smäller högt idag. Är ordinarie pris 13 kronor och man kan sälja produkten för en femma så blir den lätt att slänga ner det i kundkorgen, säger Stefan Ek.

Själv varvar han prissättningen av Arla Deals-klippen. Vissa får ”tokpriser”, andra blir det större marginaler på.
– Men det gäller att vara på hugget. Vid vissa klockslag på morgonen och kvällen läggs det upp artiklar. Då går jag in och kollar var tredje minut om det dyker upp något.

Roger Borg, avdelningsansvarig, på Hemköp Mall of Scandinavia i Solna är en van klippjägare.

Inga problem att bli av med extra varor

Roger Borg, avdelningsansvarig, på Hemköp Mall of Scandinavia i Solna är en annan trogen Arla Deals-kund. Han har varit med sedan starten, då jobbade han på Matrebellerna.
– Jag har alltid varit en storjägare på klipp. Folk vill ha klipp när det är bra varor med hög kvalitet. Jag har inga problem med att bli av med 15 pallar turkisk yoghurt i den här butiken. Att sälja ut intressanta produkter är ett bra sätt att driva volymer, säger han.

Klippvaror är för honom alltid attraktiva, oavsett om det är kristider med inflation och högre matpriser eller inte.
– I vår butik som ligger i ett stort köpcentrum säljer vi både på klipp och hög kvalitet. För mig betyder Arla Deals att jag kan sälja premiumvaror till kunderna. Och ju mer kunden vet att jag är billig desto mer kan jag ta från min konkurrent.

Så funkar Arla Deals

  • De allra flesta av Arlas kunder kan handla på Arla Deals.
  • Logga in på portalen och lägg din order!
  • Varorna kommer med ordinarie leverans från Kalhäll, Jönköping eller Sundsvall.
  • Rabatten läggs på den vanliga fakturan.