Släpp in pinsa på menyn!

Snabbt, enkelt och extra smakrikt med Arlas ostar

Med pinsa på menyn kan du både vinna tid i köket och öka lönsamheten. De är enkla att göra på färdig botten och är ett bra alternativ för säsongsrestaurangen, barserveringen och hotellreceptionen. Pinsa går fort att göra och kan varieras i oändlighet utan att det blir komplicerat. Med Arlas ostar får de dessutom extra mycket smak. Pinsa är snabbt, enkelt och smakrikt!

Här delar Danny Falkeman med sig av sina pinsatips och recept med en nordisk twist.

En blandning av pizza och foccacia

Till skillnad från pizza så är pinsan oval eller rektangulär i formen och den behöver inte lika hög temperatur vid gräddning. Därför passar pinsa många olika typer av kök då det inte behövs någon avancerad pizzaugn – en Merrychef eller vanlig ugn ger lika bra resultat.

Glutenhalten är ofta lägre i pinsa jämfört med pizza och dessutom har degen en längre jäsningstid. Det gör att pinsan upplevs fräschare och mer lättsmält.

Som gjort för Arlas ostar

Arlas ostar på pinsa är en bra match. En liten mängd ost adderar mycket smak, det gör att du inte behöver tumma på varken lönsamhet eller kvalitet för att nå bra resultat. Det breda utbudet gör det enkelt att hitta en ost som passar till just din pinsa!

Danny Falkeman, som står bakom Stella Pizza och stjärnkrogen Celeste, berättar att han brukar blanda minst två stycken ostar när han gör pinsa. En med bra smältegenskaper och en som är lite mer lagrad för att ge ytterligare en dimension till smakbilden.

Passa också på att fronta med osten på menyn. Genom att berätta att ni jobbar med fina råvaror så kan det locka till köp.

Vinn tid i köket

Att få till den perfekta pinsan är enkelt samtidigt som du sparar tid i köket. Använd en färdig pinsabotten och toppa med de råvaror som du önskar. Dannys recept med en nordisk twist har mycket smak men är inte krångliga alls och innehåller få ingredienser.

Många av ingredienserna går dessutom att förbereda innan servering så att själva tillagningen kan gå snabbt och smidigt.

– Pinsa är ett perfekt val för att kunna servera en snabb lunch eller middag, säger Danny Falkeman.

Oändlig variation

Variera topping efter vad som finns i säsong, det är ett enkelt sätt att förnya och uppdatera menyn, utan att det behöver bli komplicerat. Pinsa med potatis, löjrom och Arla Unika® Gammel Knas Creme passar perfekt under våren och sommaren medan en pinsa med stekt svamp, tryffel och Svecia andas mer höst.

– Det är bara fantasin som sätter gränserna. Pinsa är tacksamt då det är lite “brödigare” än pizza och därav tål att toppas med mycket godsaker. Jag har också valt att ha en del toppingar efter ugnen, då blir det lite olika texturer och en annan fräschör, säger Danny.

Pinsa behöver inte bara betyda förrätt eller huvudrätt. Överraska dina gäster med en efterrättspinsa som är perfekt att dela på. Inspireras av Dannys oväntade pinsa med Arla Unika Gnalling, blåbär, kolasås och glass.

– Glassen tycker jag ger en extra touch och bryter av sältan från pinsan och osten. Och vem gillar inte glass? Säger Danny.

Sharing is caring

Med sin rektangulära form är pinsa lätt att skära upp snyggt. Erbjud dina gäster möjligheten att dela på en pinsa som förrätt, eller kanske två helt olika pinsor för de som är nyfikna. Pinsa funkar också att servera “on the go” i exempelvis hotellreceptionen eller baren.