Intervju med vinnaren av Bästa Matgläjdeförskola 2021
Vad betyder matglädje för dig?
– Matglädje för mig är när man är nyfiken, våga smaka och undersöka. Tex hitta en grönsak eller ört på tallriken kolla, lukta , smaka och sen prata med sina kompisar vad det kan vara. Häromdagen kom jag in i matsalen då hade dom hittat vattenkrasse på potatisen alla vid bordet tog en liten bit, luktade smakade o sen se barnen ”ja den va lite stark och det är inte samma som vi fick igår – kan vi får mer att smaka på?” Det är matglädje i sitt bästa.
Har du något knep för att få barnen att provsmaka mat de inte ätit förut?
– Servera färgrik mat och våga experimentera med olika konsistenser och texturer. Vill man att barnen ska testa svartkål och blomkål kan man laga svartkålschips eller friterad blomkål. Varje dag brukar jag servera barnen en skål med kalla grönsaker och en med varma. På så sätt får de prova samma grönsaker fast I olika konsistens. Det är viktigt att de vågar provsmaka med det är ingen press att äta upp.
– Ett annat exempel på att våga smaka är Tisdags-shoten. Då råpressar jag frukt och grönsaker och sen får barnen lukta, smaka och gissa vad som är i. Gissar de fel så lägger jag ut grönsakerna på bordet så får de lukta, känna och smaka. På så sätt kommer de känna igen vad det är nästa gång.
– På gården har vi en liten köksträdgård där barnen hjälper till att odla, vattna, rensa ogräs och skörda. Efter att vi började med odlingarna har barnen blivit mer nyfikna och vågar testa mer. Det är väldigt kul att det har gett resultat.
Vad innebär klimatsmart för dig?
– På måndagar tar jag med mig mellanbarnen till ICA-handlarn och hämtar mat och grönsaker som ska slängas. Istället tar vi reda på grönsakerna och lagar till exempel mellis, sås och torkar frukt och grönsaker. På så sätt lär sig barnen att man inte behöver slänga maten utan bara skära bort det som är dåligt.
Vad kan barnen lära sig genom att vara med i köket?
– På fredagar brukar jag ha ett barn i köket och då brukar vi baka, fixa mellis eller skära grönsaker. Det brukar vara väldigt mysigt. De har små kockrockar och mössor på sig och är jättesöta. När de går härifrån är de stolta och det är jättekul att se.
Var hittar du din inspiration?
– Min inspiration hittar jag i tidningar, på nätet och kokböcker. Jag följer många matkonton på Instagram. Det finns även många förskolemat-konton där jag får tips och inspiration. Eftersom vi är många som jobbar själva är det fint att kunna hjälpa varandra.
Hur kommer du använda prispengarna?
– Jag kommer att använda pengarna till att läsa till kost och näringsrådgivare. Jag har redan börjat och det är jättespännande, det passar perfekt till mitt yrke. Pedagogerna ska få läsa och lära sig mer om odling.
Varför ska andra skolor söka till Arla Guldko?
– Jag tycker att man ska söka för det är verkligen ett äventyr att vara med om. Det händer mycket runtomkring tävlingen och man får träffa nya inspirerande människor och gå på intressanta föreläsningar. Det är ett fint kvitto på att man har kommit någonstans och lyckats med något bra.