En vällagrad hårdost sätter alltid guldkant på menyn – och inte bara dessertdelen. I vårt sortiment finns såväl rundpipiga som grynpipiga och täta favoriter. Några har fått mogna under omsorg i hela tre år för att göra ditt kök rättvisa. En annan god upplysning: all hårdost är naturligt laktosfri.
I flera hundra år har denna ost varit en del av vårt gastronomiska kulturarv. De långlagrade varianterna gör det extra lätt att förstå varför.
Smak och karaktär
Osten är grynpipig med många små oregelbundna hål och när den får mogna längre bildar proteinet små knastrande kristaller. Smaken blir stark och fyllig med ton av smörkola och hasselnöt som balanseras med viss beska. Våra långlagrade varianter får mogna 12, 18 och 24 månader, ju längre tid desto mer karaktär får osten.
Gott att servera till
Lagrad Präst® passar utmärkt på ostbrickan. Den är god i kalla kökets röror och krämer och den förgyller pajer, tilltugg och gratinerade rätter. Rekommendera gärna ett vitt, fylligt och smakrikt vin till. Ett kryddigt och mustigt rött eller portvin är också gott.
Präst® är ett skyddat varumärke och får bara göras på svensk mjölk.
Gräddig kyrkskatt
Prästost har ystats åtminstone sedan 1600-talet. Bygdens mindre gårdar tog med sig ostmassa till prästgården, så kallade plockor, för att tillsammans kunna göra en stor gräddig ost som en del av kyrkoskatten och prästens lön.
Prästost gjordes på många håll i landet och såldes även vidare. Carl von Linné är en av dem som hyllat den småländska prästosten. Det finns även historier om hur den ryska tsarinnan Katarina den stora uppskattat denna ost.
Präst® är ett skyddat varumärke och får bara göras på svensk mjölk. Vår görs på mejeriet i Kalmar och ostar som lagras i 18 månader eller längre får mogna klart hos Falbygdens ost.
Våra ostar
Falbygdens® Präst® 18 mån 31% 3250 g
Falbygdens® GranReserva Präst® 24mån 31% 3150 g
Detta är en av de svenska urostarna. Sedan 1200-talet har vi njutit av denna hårda klassiker.
Smak och karaktär
En grynpipig hårdost som när den lagras får en kraftfull smak med gräddighet, sälta, pikanta syror, behaglig beska och lång eftersmak. Konsistensen är något spröd och ibland med kristaller som ger ett behagligt knaster. Våra långlagrade varianter får mogna i 14 till 24 månader, ju längre tid desto mer karaktär får osten.
Gott att servera till
De lagrade ostarna är mycket goda på ostbrickan. De sätter en härlig smak på ostkrämer och ger läcker smak till alla rätter där osten ska ta för sig, exempelvis risotto, paj, sås och sallad. De passar också fint i desserter med frukt, testa till exempel riven Svecia på söta päron med honungsbränt täcke. Rekommendera gärna ett rött, kryddigt vin till eller ett vitt fylligt.
Svecia är den enda svenska osten med EU:s märkning ”Skyddad Geografisk Beteckning” och får bara göras i Sverige, av svensk mjölk, enligt traditionellt recept.
Anor från 1200-talet
Svecia är en ostsort som går tillbaka till den svenska grynpipiga urosten. Den började göras här efter att munkarna lärt ut konsten att ysta med löpe och Svecia har anor ända från 1200-talet. Ostar av bättre klass började då säljas i större områden och hade landskapsnamn, exempelvis Sörmlandsost och Östgötaost. På 1920-talet beslöt man att kalla ostarna för Svecia, en omskrivning av Suecia, det latinska namnet för Sverige.
Svecia är den enda svenska osten med EU:s märkning ”Skyddad Geografisk Beteckning” och får bara göras i Sverige, av svensk mjölk, enligt traditionellt recept. Vår Svecia görs på mejeriet i Kalmar och ostar som lagras i 18 månader eller längre får mogna klart hos Falbygdens ost.
Våra ostar
Sveriges äldsta rundpipiga ost finns även i mogna och extra smakrika tappningar. Vår mest långlagrade Gran Reserva har utvecklat sin smak i 36 månader!
Smak och karaktär
De långlagrade varianterna av denna rundpipiga ost har små saltkristaller som ger behagligt knaster. Smaken har sötma och nötighet med ton av hasselnöt och smörkola. Eftersmaken är lång. Våra långlagrade varianter får mogna i 12, 18 och 36 månader, ju längre tid desto mer karaktär får osten. Ostarna som har fått mogna i hela 36 månader har koncentrerad och ytterst kraftfull smak.
Gott att servera till
Vällagrad Herrgård® gör sig utmärkt på ostbrickan, inte minst vår 36-månadersmogna raritet. Osten sätter även fin smak på smörgåsar och den kan med fördel användas i varma kökets rätter och i ostkrämer och såser. Herrgård® passar också fint i desserter med choklad. Rekommendera gärna torra och fruktiga vita viner till, som Chardonnay. Även mildare rödvin med lite garvsyra, exempelvis en Merlot, är gott.
Greven Eric Ruuth bjöd in en schweizisk ostmästare för att göra en svensk Emmentaler.
Schweizinspirerad 1700-talsost
I slutet av 1700-talet gjorde Herrgårdsosten entré i Sverige. Greven Eric Ruuth bjöd in en schweizisk ostmästare för att göra en svensk Emmentaler. Men den svenska mjölken och en lite annorlunda process gjorde att osten fick en annan karaktär. Den spreds till andra större gårdar och gjordes under olika namn, men det stora genombrottet kom 100 år senare när mejerskan Kristina Löfgren förfinade osten. Namnet Herrgårdsost fick den först vid en utställning i Göteborg på 1890-talet.
Sedan 2004 är namnet Herrgård® skyddat som varumärke och ostarna måste göras på svensk mjölk. Vår Herrgård® görs på Kalmar mejeri och ostar som lagras i 18 månader eller längre får mogna klart hos Falbygdens ost.
Våra ostar
Falbygdens® Herrgård® 18 mån 28% 3250 g
Falbygdens® GranRes Herrgård 36mån 28% kvarts 3200 g
Denna yngsta svenska hårdostklassiker är lika vacker som god. Med mogen Grevé är det lätt att göra gästerna nöjda.
Smak och karaktär
Dessa vällagrade, rundpipig svenska ostar har utvecklad och fyllig smak. Här finns karaktäristisk nötighet, tydlig sötma, frisk syra, behaglig beska och lång eftersmak. Vi har varianter som mognat både 12 och 18 månader, där den äldsta har den mest karakteristiska smaken.
Gott att servera till
Snittytans stora vackra hål gör vällagrad Grevé till en prydnad på ostbrickan och buffén. Den goda smaken lyfter också läckra smörgåsar och osten är utmärkt som ingrediens i både varm och kall matlagning, exempelvis i pajer, gratänger, sallader och röror. Rekommendera gärna ett fylligt, halvtorrt vitt vin till eller klassikern portvin.
Denna rundpipiga yngling skapades på 1960-talet vid ostförsöksstationen i Örnsköldsvik.
Norskinspirerad yngling
Denna rundpipiga yngling skapades på 1960-talet vid ostförsöksstationen i Örnsköldsvik. Projektet gick under namnet Alpost och syftet var att göra en svensk variant av en populär norsk ost. Resultatet blev en aning annorlunda än den norska förlagan, men uppskattades mycket av testpanelen. När osten skulle namnges ville man ha ett namn lika elegant som osten själv, gärna i stil med franska Gruyère. Namnet Grevé föll alla i smaken. I dag är det ett skyddat varumärke och ostarna måste göras på svensk mjölk. Vår Grevé® görs på Kalmar mejeri och ostar som lagras i 18 månader får mogna klart hos Falbygdens ost.
Våra ostar
I snart tusen år har vi njutit av denna hårdost med tät struktur och sälta och skärpa i smaken.
Smak och karaktär
Vår svenska vällagrade Kvibille® Cheddar har fått mogna till sig karaktär under minst ett år. Den är aromatisk och smaken kraftig, fyllig och mogen med betydande sälta, frisk syra och brända toner.
I sortimentet har vi även Falbygdens® Whisky Cheddar, även den en stark, smakrik ost som lagrats i 12 månader. Under lagringstiden injiceras den med whisky från skotska höglandet, vilket ger sting och rund karaktär.
Gott att servera till
Ostarna passar utmärkt på både ostbricka och bufféer, inte minst till jul. De större kan med fördel gröpas ur med sked. Cheddar är också gott i tilltugg, röror, pajer, soppor och i gratinerade rätter. Rekommendera exempelvis ett rött vin med jordiga toner eller ett rött som är riktigt fruktigt. Bland de vita är Chardonnay lagrad på ekfat en passande match. För gäster som föredrar öl är cheddar och en mörk stout en klassisk kombination.
För att få rätt sorts väv runt cheddarosten experimenterade Wendler med sina egna skjortärmar.
Tät tusenåring
I Storbritannien har cheddar gjorts sedan 1100-talet och osten har fått namn efter byn Cheddar i engelska Somerset. Här började osten tillverkas och från början lagrades den i traktens svala grottor. Vår svenska Kvibille® Cheddar togs fram på 1920-talet av ostpionjären Alfred Wendler som tog hjälp av professor Rosengren vid Alnarps lantbruksinstitut. För att få rätt sorts väv runt cheddarosten experimenterade Wendler med sina egna skjortärmar. Det gjorde att osten ett tag kallades för Alfreds skjortost. Den täta strukturen får osten genom ”cheddring”, där ostmassan pressas, skärs upp och pressad igen till chips som torrsaltas och fylls i en form.
Våra ostar
Dessa anrika alpostar från 1100-talet sätter både smak och historia på menyn. Gruyère har sin hemvist på den schweiziska sidan gränsen och Comté på den franska.
Smak och karaktär
Gruyère är en hårdost med spänstig konsistens som görs av opastöriserad komjölk. Den schweiziska varianten har en tät struktur medan fransk Gruyère har finpipiga små hål. Smaken är relativt kraftig med söta, lätt salta toner. Osten är krämig och nötig som ung och blir mer jordig och komplex när den åldras. I vårt sortiment har vi ostar som lagrats upp till 12 månader.
Comté kallas även Gruyére de Comté. Den påminner mycket om sin schweiziska systerost och görs också på opastöriserad komjölk. Smaken har även fruktiga toner och ostens hål är runt ärtstorlek. Den i vårt sortiment är lagrad i 4 månader.
Gott att servera till
Gruyère försvarar enkelt sin plats på ostbrickan. Den passar fint i bakverk, i pajer, och givetvis i fransk löksoppa och i olika sorters croque. Riven Gruyère förgyller både pastarätter och sallader. Comté har liknande användningsområden och njuts ofta i Frankrike till snacks, sallad och frukt.
Till båda ostarna kan gärna fruktiga vita viner rekommenderas, som en Riesling eller en Sauvignon Blanc. En lätt röd Beaujolais är också gott till och för öldrickarna passar exempelvis en fruktig ale eller IPA.
Alpostar från 1100-talet
Båda ostarna har fått namn efter sin lokalgeografi: Staden Gruyères i Schweiz och regionen Franche-Comté i östra Frankrike. Här har den här typen av alpostar gjorts sedan 1100-talet. Gruyère med tillägget AOP (Appellation d’Origine Protégée) är ursprungsskyddad och görs av opastöriserad råmjölk från kor i Gruyèresregionen. De utfodras med gräs på sommaren, hö på vintern och mjölken ska vara högst 18 timmar när osten görs. Varje ost lagras i minst 5 månader på hyllor av granträ i fuktiga källare, men många ostar lagras betydligt längre än så.
Båda ostarna har fått namn efter sin lokalgeografi: Staden Gruyères i Schweiz och regionen Franche-Comté i östra Frankrike.
Grottlagrad Gruyère
I vårt sortiment finns också en grottlagrad Gruyère. Grottan ligger i Lucerne -distriktet och hit kommer byarnas ostar som har den bästa kvaliteten. Luften i grottan är frisk och mineralrik med en ständig temperatur på 12,5 grader och en luftfuktighet på 94 procent. Det är optimala förhållanden för den här typen av ostlagring och i 12 månader får smaken mogna fram. Givetvis under översyn av den kunniga "grottmästaren".
Våra ostar
Emmi Gruyère Eko 2620 g
Fromalp Gruyere Reserve 2550 g
Fromalp Gruyere Reserve opast 4120 g
Emmi Gruyere Kaltbach opast grott 4160 g
Thomas Albagnac Comté opast 2880 g
Vill du servera en krämig och lite rökig schweiziska alpost som ystas över öppen eld? Då ska du beställa hem L ´Étivaz.
Smak och karaktär
Denna hårdost ystas över öppen eld i en kopparkittel och bara opastöriserad sommarmjölk används. Det ger en rökig och fruktig smak med inslag av hasselnöt. Osten påminner om Gruyère men är vanligtvis lite mer krämig och karaktärsrik.
Gott att servera till
L ´Étivaz är en riktig pärla på ostbrickan. Krämigheten och karaktären gör också att den passar utmärkt i mängder av maträtter. Traditionellt används den i exempelvis raclette och fondue. Sötman gör att osten passar fint även till starkare drycker som exempelvis en sötare whisky. En torrare ekfatslagrad Chardonnay är också en bra rekommendation.
För att smaken ska bli den rätta används bara opastöriserad sommarmjölk från örtrika alpängar.
Tar ostarna till nya höjder
Ostens började göras på 1930-talet då ett 70-tal familjer runt byn L'Etivaz startade ett ostkollektiv. De var kvalitetsfantaster och bröt sig ur traktens Gruyéreproduktion för att de tyckte att statens regler var för begränsande. Istället ville de vara friare och ta ostproduktionen till nya höjder. Det gör de bokstavligen än i dag med kor på alpängar som kan ligga så högt som på 2 000 meters höjd.
Osten har ursprungsskyddet AOC (Appellation d'Origine Contrôlée). Den ystas enligt traditionellt recept över öppen eld i kopparkittel. För att smaken ska bli den rätta används bara opastöriserad sommarmjölk från örtrika alpängar.
Våra ostar
Denna schweizare med anor från 700-talet har både spännande yta och innehåll.
Smak och karaktär
En karaktärsfull ost som görs av opastöriserad komjölk. Den påminner om Emmentaler och Gruyère men har en kraftigare och fruktigare smak. Doften är stark doft och smaken har även nötiga toner. Innanmätet är halmgult med små, fina hål. Osten har tre mognadsgrader: ”Classic” på 3-4 månader som är mildare och har silveretikett, den starkare "Surchoix" på 4-6 månader med guldetikett och ”Extra” som är kraftigast och mognar 6 månader eller längre och har svart etikett.
Gott att servera till
En klassiker på ostbrickan och i baguetter. Osten passar även i matlagning, exempelvis i soppor och pastarätter. Rekommendera gärna vitt, druvigt och blommigt vin till eller röd, fruktig Pinot Noir.
Osten får en del av sin speciella karaktär genom att den under lagringstiden sveps in i vin- eller ciderindränkta dukar med kryddor.
Smakfull ytbehandling
Appenzeller har anor från 700-talet och görs i Appenzell-regionen i nordöstra Schweiz. Osten får en del av sin speciella karaktär genom att den under lagringstiden sveps in i vin- eller ciderindränkta dukar med kryddor. De första storkonsumenterna var munkarna i klostret Sankt Gallen, men i dag uppskattas osten långt utanför Schweiz gränser.
Våra ostar
Det finns otaliga kopior av denna italienska paradost som började göras redan på medeltiden. Men visst vill du och dina gäster ha originalet!
Smak och karaktär
Dessa ursprungliga parmesanostar är hårda, gryniga delikatesser som görs på opastöriserad komjölk. De har fin sälta och nötighet och smaken djupnar med lagringen.
Gott att servera till
Lagringstiden påverkar smak och användning. Kortaste eller minsta lagringstid är 12 månader. Ostar som mognat i 12 månader har en mild smak som exempelvis passar på ostbrickan. Servera med krispiga, fräscha tillbehör som selleri eller söta tomater. Rekommendera gärna ett torrt, vitt vin till.
Ostar som lagrats 18 månader har starkare smak och passar även utmärkt i matlagning, inte minst pastarätter. Serveras gärna med en syrlig Prosecco eller en lätt lager.
Vid 24 månader har osten klättrat vidare på sin smakresa och vid 30 månader har många smaker nått sin topp. Vällagrade varianter lyfter exempelvis pasta, risotto, ostkrämer och gratänger. En härlig egenskap osten har är att den smälter fint utan att bli trådig. Till de mer smakrika varianterna är söta dessertviner, Alsaceviner, Amarone och mörk öl goda rekommendationer.
I dag är osten ursprungsskyddad inom EU och måste produceras i dessa områden för att få klassas som äkta Parmigiano-Reggiano.
Vällagrade klassiker
Parmigiano Reggiano, eller Parmesan som det franska namnet lyder, har medeltida anor och kommer ursprungligen från regionerna Parma, Reggio Emilia, Bologna, Modena och Mantua i Italien. I dag är osten ursprungsskyddad inom EU och måste produceras i dessa områden för att få klassas som äkta Parmigiano-Reggiano. Osten blandas ibland ihop med Grana Padano. Den är snarlik och sprungen ur samma osttradition, men geografin skiljer dem åt. Grana Padano får bara göras norr om floden Po och även den är ursprungsskyddad. Utanför EU är ostarna inte reglerade på samma vis, därför får man se upp med importerade ostar med snarlikt klingande namn.
Parmigiano Reggiano och Parmigiano Reggia görs på opastöriserad komjölk och formas till knubbiga cylindrar. Ostarna i vårt sortiment lagras i 22–24 månader (Parmigiano Reggia) eller i hela 30 månader (Parmigiano Reggiano).
Våra ostar
Virgilio Parmigiano Reggiano 2500 g
Virgilio Parmigiano reggia 22-24 mån 4000 g
Gör som de gamla romarna och sätt smak i restaurangköket med en klassisk Pecorino.
Smak och karaktär
Pecorino är en hårdost av fårmjölk vars skarpa och mångfacetterade smak påminner lite om Parmesan, men är något friskare.
Pecorino Romano görs på opastöriserad mjölk från trakterna kring Rom och Pecorino Sardo på pastöriserad mjölk från Sardinien. Ostarna har ett slätt, hårt brunt skal och innanmätet är kompakt och varierar mellan vitt och ljusgult beroende på ålder och lagring. De äldsta ostarna har en hård och smulig textur med smöriga och nötiga smaktoner. De yngre är mjukare i konsistensen och har mildare, gräddiga smaktoner. Sardo i vårt sortiment är fylligare i smaken medan Romano har en saltare, skarpare smak.
Gott att servera till
Pecorino används på liknande vis som Parmesan. Den är god att äta i sig och passar också utmärkt att riva över mängder av rätter. Italienarna använder riven Pecorino som salt. Ostarna sätter härlig smak på pasta, risotto, sallader, potatismos och puréer. Ostens jordiga toner med touch av svamp gör också att den blir en fin kompanjon till tryffelrätter.
Uppskattade i romarriket
Pecora betyder får på italienska och Pecorino anses vara en av världens äldsta ostar. Redan på 600-talet före Kristus ska de första ha ystats. Under Romarrikets storhetstid var osten både en stor handelsvara och ett viktigt livsmedel under fälttågen. Pecorino är i dag ursprungsskyddad och görs i fyra distrikt: Pecorino Romano (Rom), Pecorino Sardo (Sardinien), Pecorino Siciliano (Sicilien) och Pecorino Toscano (Toscana). Recepten är de traditionella och osten görs på fårmjölk och lammlöpe.
Våra ostar
Virgilio Pecorino Sardo 3040 g
Virgilio Pecorino Romano 2000 g