image

Hårdost

En vällagrad hårdost sätter alltid guldkant på menyn – och inte bara dessertdelen. I vårt sortiment finns såväl rundpipiga som grynpipiga och täta favoriter. Några har fått mogna under omsorg i hela tre år för att göra ditt kök rättvisa. En annan god upplysning: all hårdost är naturligt laktosfri.

Präst®

I flera hundra år har denna ost varit en del av vårt gastronomiska kulturarv. De långlagrade varianterna gör det extra lätt att förstå varför.

Smak och karaktär

Osten är grynpipig med många små oregelbundna hål och när den får mogna längre bildar proteinet små knastrande kristaller. Smaken blir stark och fyllig med ton av smörkola och hasselnöt som balanseras med viss beska. Våra långlagrade varianter får mogna 12, 18 och 24 månader, ju längre tid desto mer karaktär får osten. 

Gott att servera till  

Lagrad Präst® passar utmärkt på ostbrickan. Den är god i kalla kökets röror och krämer och den förgyller pajer, tilltugg och gratinerade rätter. Rekommendera gärna ett vitt, fylligt och smakrikt vin till. Ett kryddigt och mustigt rött eller portvin är också gott.

Präst® är ett skyddat varumärke och får bara göras på svensk mjölk.

Gräddig kyrkskatt

Prästost har ystats åtminstone sedan 1600-talet. Bygdens mindre gårdar tog med sig ostmassa till prästgården, så kallade plockor, för att tillsammans kunna göra en stor gräddig ost som en del av kyrkoskatten och prästens lön.

Prästost gjordes på många håll i landet och såldes även vidare. Carl von Linné är en av dem som hyllat den småländska prästosten. Det finns även historier om hur den ryska tsarinnan Katarina den stora uppskattat denna ost. 

Präst® är ett skyddat varumärke och får bara göras på svensk mjölk. Vår görs på mejeriet i Kalmar och ostar som lagras i 18 månader eller längre får mogna klart hos Falbygdens ost. 

Våra ostar

Falbygdens® Präst® 18 mån 31% 3250 g
Falbygdens® GranReserva Präst® 24mån 31% 3150 g

Svecia
Herrgård®
Grevé®
Cheddar
Gruyère & Comté
L ´Étivaz AOP 
Appenzeller
Parmigiano Reggiano & Reggia
Pecorino Sardo & Romano