image

Blåmögelost

När du sätter blåmögelost på menyn för du vidare en tradition som började för mer än tusen år sedan i en grotta utanför byn Roquefort i Frankrike. Här upptäckte man den goda effekten av mögelkulturen Penicillium roqueforti.  Detta naturliga mögel förädlas numera och används i merparten av blåmögelostarna.

Mögelkulturen tillsätts direkt i ystmjölken och när ostarna formats sticks fina hål genom dem för att ge möglet syre. Blåmögelostar mognar alltså inifrån och ut. De flesta sorter får mogna från tre till sex månader.

Kvibille® Ädel

På Kvibille mejeri föddes den första svenska mögelosten i början av 1930-talet. Den fick snart namnet Kvibille Ädel. Osten görs fortfarande enligt samma recept och med flera moment för hand. I dag finns även varianter som Ädel Grädd, Ädel Special och Hallands Hav.

Smak och karaktär

Kvibille® Ädel med fetthalt på 30 procent har en kraftig och pikant smak med sälta, aningen beskhet och med stark ädelostarom. Munkänslan är mjuk, något saftig och svagt kornig. 

Kvibille® Ädel Grädd har högre fetthalt, 36 procent, vilket ger den aningen mjukare, mildare och fylligare smak. 

Kvibille® Ädel Special med 46 procents fetthalt är en ännu mildare, krämigare och lite ”snällare”, men har samtidigt kvar en fin ädelostarom. Konsistensen gör den på gränsen till bredbar. 

Kvibille® Hallands Hav Ädel Lagrad har en fetthalt på 45 procent, en svagt syrlig smak och fyllig ädelostarom. Unikt för denna gräddiga ost är att den lagras längre, och den sista tiden i en svalare temperatur för att få fram den runda saftiga smaken och krämigt mjuka konsistensen. 

Gott att servera till

Ädel är utmärkt i varmrätterna, exempelvis som smaksättning i såser, i pastarätter, riven på pizza och på grillade köttbitar. På osttallriken passar den bäst med kex som i sig inte är så salta, gärna med lite sötare tillbehör som mogna päron, marmelader och chutneys. Rekommendera ett halvtorrt eller lite sött vin till.

Ädel Grädd passar fint till mat med karaktär, exempelvis söt-beska bakade rödbetor och kryddkokta päron. Den är även mycket god i sallader med något grövre blad, i krämigare såser och så klart på ostbrickan och på lite grövre bröd.

Ädel Specials mjuka konsistens gör den på gränsen till bredbar och mycket användarvänlig. Perfekt på ostbrickan med kex som har mer sälta och på kryddiga pepparkakor. Inte minst är den tacksam på spröda tillbehör, men den är lika god på lite grövre bröd, gärna med en röd marmelad. Söta, druviga, dessertviner som Muscat eller en sent skördad Riesling passar fint till.

Hallands Hav förgyller ostbrickan och ostbuffén. Servera även den med sötare tillbehör, exempelvis fikon eller päronmarmelad och föreslå ett sött vin.

Pionjärost med komjölk

Sveriges första blåmögelost kom till på Kvibille mejeri på 1930-talet. Ägaren Alfred Wendler hade börjat intressera sig för dessertost och inledde ett samarbete med Danmarks främsta expert, Marius Boel, fadern till Danablu. År 1934 köpte Boel hela mejeriet och samma år föddes den första svenska mögelosten. Boel använde samma blåmögelkultur som i Roquefortost, Penicillium roqueforti, men istället för fårmjölk utgick han från homogeniserad komjölk. Boel ansåg att mjölken i Kvibilles region var den bästa för ädelosttillverkning. 

Omsorgsfullt hantverk 

Mögelkulturen tillsätts direkt i ystmjölken och från ystningstanken hälls ostkornen i 3-kilosformar. För att osten ska få perfekt form och konsistens vänds den första kvällen. Personal som kom in speciellt för kvällsvändningarna har gett upphov till ortens talesätt: ”Vad händer i Kvibille om natten?”. Varje ost gnids också in tre gånger med salt för att säkra den goda smaken och torka ut ytan för hållbarheten. Under lagringstiden fortsätter man att regelbundet vända osten för att den ska mogna på bästa sätt.

Personal som kom in speciellt för kvällsvändningarna har gett upphov till ortens talesätt: ”Vad händer i Kvibille om natten?”.

Spännande produktutveckling

Mejeriets pionjäranda har fortsatt att ge upphov till nya spännande mögelostar. Utöver gräddigare, smaksatta och längre lagrade varianter finns nu även en ädelost som görs med vitmögelkultur, Kvibille® Ädel Mild

Våra ostar

Kvibille® Ädel 30% 1.5 kg
Kvibille® Ädel 30% 140 g
Kvibille® Gräddädel 36% 1500 g
Kvibille® Ädel Grädd 36% stor bit 230 g
Kvibille® Ädel Grädd 36% 140 g
Kvibille® Ädel Special 45% ca 1.5 kg
Kvibille® Ädel Special 45% 140 g
Kvibille® Hallands Hav Ädel Lagrad 45% helost 1500 g
Kvibille® Ädel Mild 36% helost 1500 g

Castello® Blue, Black & Danablu
Roquefort
Stilton
Gorgonzola