image

Kittost

Ge aromrik kittost den plats den förtjänar på menyn. Den speciella doften och det orangefärgade skalet är utmärkande för ostarna, som finns i en mängd varianter: från hårda till krämiga, milda till starka samt av ko-, får- och getmjölk.

Den karakteristiska ytan får osten under lagringstiden då den tvättas regelbundet med saltvatten, vin eller öl samt en bakteriekultur som bildar ett rödkitt. En av de vanligaste kulturerna som används är Brevibacterium linens. Processen ger ostarna en speciell smak och gör att de mognar snabbare.

Gamle Ole och Svarta Sara

Oavsett om du har en lunchrestaurang, finkrog, café eller ett burgarställe har du glädje av dessa danska kittostsklassiker. De görs i Danmark på mjölk från danska Arlagårdar.

Smak och karaktär

Gamle Ole är en extralagrad dansk kittost med karakteristisk intensiv doft. Smaken är stark och fyllig och med en lång eftersmak. Konsistensen är fast och skivbar med ärtstora hål jämnt fördelade över osten. Svarta Sara är en mellanlagrad dansk rundpipig kittost med smidig och skivbar konsistens. Osten är milt syrlig med mogen arom och stor fyllig smak. 

Gott att servera till  

Gamle Ole passar på smakrika smörgåsar och en dansk klassiker är att servera smörrebröd med Gamle Ole, råa lökringar och köttaladåb. Osten passar även utmärkt på ostbrickan, i läckra ostsnacks och i grill- och ugnsrätter. Svarta Sara förgyller ostbrickan och passar även i sallader. Osten är också mycket god i gratänger, ugnsrätter och den sätter en härlig smak på dina burgare. 

Rekommendera exempelvis ett torrt vitt vin, en rund och mjuk Merlot eller en dansk öl och en snaps till. 

Startade som dansk steppost

Gamle Ole är en extralagrad variant av Danmarks mest populära ost Danbo och Svarta Sara är en mellanlagrad variant av samma ost. Danbos historia börjar 1896 då mejeriarbetaren Rasmus Nielsen fick ett resestipendium till dåtidens gränsområde mellan Tyskland, Ryssland och Polen. Där blev han förtjust i en särskilt fet, rysk steppost och receptet tog han med hem och gjorde en dansk version av det. Fram till 50-talet hette den ”Steppeost” i Danmark. År 2017 fick osten skyddad ursprungsbeteckning inom EU.

Gamle Ole är en extralagrad variant av Danmarks mest populära ost Danbo och Svarta Sara är en mellanlagrad variant av samma ost.

Våra ostar

 
Castello® Marquis
Taleggio
Manchego
Morbier AOP
Port Salut
Saint Albray
Langres
Époisses