Lönsamma idéer till julbordet 2021

Ta del av 3 kockars tips för merförsäljning, minskat svinn & servering

Fjolårets tuffa jul satte verkligen restaurangernas uppfinningsrikedom på prov. I år finslipar vi de bästa idéerna för att göra det mesta av julen 2021. Vi hoppas alla på en godare säsong, men oavsett läge är det värt att vässa utbud, lönsamhet och merförsäljning. Här delar tre kreativa kockar med sig av sina tips – och vi kryddar med våra bästa julrecept.

Serveringsformer för julbordet

Klassisk buffé, bordsservering, en blandning av båda eller take away – julbordets turer kan serveras på många olika sätt i dag.

Men oavsett hur man väljer att erbjuda gästerna julmaten så finns det några gemensamma nämnare. Det är viktigt att hålla den så fräsch som möjligt och att jobba för att minska matsvinnet.

Fortsatt grön trend

Även om kött och fisk fortfarande är storsäljarna vid jul, fortsätter intresset för det gröna att öka. Det handlar inte om att lägga om julbordet helt, men det blir allt viktigare att kunna erbjuda goda gröna inslag, konstaterar de tre kockarna.

”Vårt utbud är rotat i det klassiska julbordet, men vi har självklart inslag av gröna rätter. Rent allmänt ser vi hur den trenden fortsätter”, säger Fredrik Eriksson.

”De senaste åren har trenden fortsatt att gå mot vegetariskt. Personligen tycker jag det att det är lite tråkigt att göra om grönsaker så att de ska likna animaliskt protein. Då är det roligare att låta morot smaka morot men julkrydda till det”, säger Andreas Askling.

”Vi får många frågor om vegetariskt och vilka alternativ vi har, men när folk väl är här går det förhållandevis lite av det gröna. För oss är det ändå viktigt att kunna erbjuda några goda sådana alternativ”, säger Johan Sjöqvist.