1. Inspireras och var flexibel

Under pandemin har kockar och krögare tvingats hitta nya lösningar och vara flexibla, konstaterar Fredrik Eriksson. Det har man nytta av även när det inte är kristider.

– Prata mer med kollegor och folk i andra branscher, låna idéer och anpassa. Det gäller inte bara gastronomi. Hur når andra ut i sociala medier? Hur skapar andra större ytor? 

Han berättar att på Långbro värdshus byggde man ifjol ut med tält för att skapa mer yta och lade krut på en film om det nya upplägget för att informera gäster så de kände sig trygga. Han tipsar också om att samarbeta med andra om man har ytor över. Till exempel hyra ut till en bryggare som vill göra öl.

– Att vara flexibel handlar också om att ta chanser att sälja. Vill någon ha en jultallrik eller affärslunch utanför menyn, så lös det om det går, säger Fredrik.

Utöver att erbjuda julbordet som take away har Långbro värdshus en särskild julkiosk som är öppen hela säsongen.

– Där kan man köpa med sig produkter som årets signatursill, vårt eget knäckebröd och liknande. Kunderna handlar både för att ge bort och för att äta hemma, säger Fredrik Eriksson.

Han berättar att kiosken är ett omtyckt inslag som går riktigt bra, särskilt när det närmar sig julafton.

Arla tipsar – Sätt ihop ett eget kit

I kiosken kan du både sälja enstaka produkter och sätta ihop kit. Gör till exempel ett paket med ost, knäckebröd och en läcker curd eller marmelad. Här nedan ser du många inspirerande recept som passar perfekt för kiosken.

På Långbro värdshus och Restaurang Nationalmuseum serveras julbordet som buffé. Då är det extra viktigt att ha en bra strategi för minskat matsvinn.

– Vi fyller på ofta i stället för att ha mycket mat ute samtidigt och vi öser inte heller på när det gäller utbudet. Hellre väl valda rätter som man står för, än för svulstigt med utfyllnader som köpekarameller och liknande, säger Fredrik Eriksson.

För att minska svinnet på dyra råvaror kan man servera dem på aptitliga och dryga sätt, exempelvis löjrom som löjromskräm. Julbordet på Långbro värdshus och Restaurang Nationalmuseum är klassiskt men de finputsar konceptet från år till år och har alltid någon nyhet.

– Till exempel tar vi fram en signatursill till nationaldagen och den uppskattas även vid jul, säger Fredrik Eriksson.

Svinnsmart med ost

Vi på Arla har också tagit fram inspiration för att minska matsvinnet. Passa till exempel på att jobba smart och smakrikt med den stora julingrediensen ost.

  • Gör en ostkräm med Kvibille® cheddar som snabbt och smidigt förhöjer julens smaker.
  • Använd restbitar av Falbygdens® whisky cheddar eller Kvibille® Hallands hav på nya goda sätt.