1. Dessertplatå i stället för gottebord

Johan Sjöqvist berättar att man i fjol tog bort gottebordet från buffén för att frigöra ytor: Gästerna fick kryssa i en dessertmeny och valen serverades som en platå.

– Dessertplatån blev så uppskattad att vi fortsätter även i år. Desserterna höll sig fräschare, crème brûléen var alltid nybränd och det blev en bättre gästupplevelse. För vår del blev det enklare att styra och en bättre ekonomi med mindre svinn. Folk plockade inte åt sig saker de inte åt upp, säger Johan Sjöqvist.

Sluta på topp

Det behöver inte vara krångligt att få till goda desserter. Här har vi på Arla samlat tips för den perfekta avslutningen på julbordet.

Att tänka på att jobba hållbart är inte bara viktigt för köket – gästerna bryr sig också. 

Jobba minimalistiskt med små uppläggningsfat

– På Kajplats 9 ger vi gästerna en lyxig upplevelse med hummer och andra skaldjur på buffén. För att hålla det fräscht och minska svinnet jobbar vi minimalistiskt och har små uppläggningsfat som vi byter ofta, säger Johan Sjöqvist.

Tydliga miljömärkningar

Hållbarhet är inte bara viktigt i köket berättar Johan Sjöqvist, i dag bryr sig gästerna på ett helt annat sätt. Därför är det bra att vara tydlig med miljömärkningar, inte minst på fisk och skaldjur.

– Vi har även slutat med den traditionsenliga ålen, trots att den är en helt kvotenlig bifångst hos vår lokala fiskare. Det var för svårt att kommunicera till alla och hållbarheten betyder så mycket i dag, säger Johan Sjöqvist.

Förra årets satsade Kajplats 9 på take away-julbord. Det blev mycket poppis under hela perioden, både hos privatpersoner och företag.

– Vi erbjöd cirka 70 procent av utbudet. Man fick boka senast någon dag innan, betala med Swish och hämta på baksidan, berättar Johan Sjöqvist.

Det blir mindre marginaler utan dryckerna, mycket packjobb och emballage. Men det går att utveckla konceptet, som många gäster nu fått upp ögonen för, konstaterar han.

– Vi kommer behålla take away även i år, men med ett lite mindre utbud, säger Johan Sjöqvist. 

Sill – perfekt för take away

På Arla har vi samlat sillrecepten som både passar på julbordet och är lättpackade när take away-kassen görs i ordning.