En underbar, fräsch dessert i glas inspirerad av klassikern ris à la Malta. Tapiokapärlorna marinerade i vaniljmjölk påminner till utseendet om risgrynsgröt. Saftsåsen är utbytt mot hallongelé och färska hallon.

Ris à la Malta-dessert

Recept av Kasper Kleihs

En underbar, fräsch dessert i glas inspirerad av klassikern ris à la Malta. Tapiokapärlorna marinerade i vaniljmjölk påminner till utseendet om risgrynsgröt. Saftsåsen är utbytt mot hallongelé och färska hallon.

Gör så här

  • Mousse:

    • Koka upp citronsaft och socker. Krama ur och smält ner gelatinbladen i saften, sila. Blanda saften med kvarg och vänd ihop med lättvispad grädde. Gjut i glas och ställ kallt.
  • Hallongelé:

    • Koka upp hallonpuré, citronsaft och socker. Krama ur och smält ner gelatinbladet i purén, sila. Gjut på moussen i glasen och ställ kallt på nytt.
  • Vaniljtapioka:

    • Koka tapiokapärlorna i rikligt med vatten ca 8 min tills de är genomkokta. Skölj pärlorna i kallt vatten för att skölja ur stärkelsen. Lägg dem i kall mjölk blandat med vaniljfrön och florsocker, låt dra under natten.
  • Färskostskum:

    • Mixa alla ingredienser och fyll upp i en sifon. Ladda med 2 patroner.
  • Vid servering:

    • Skeda vaniljtapiokan på hallongelén i glasen. Toppa med hallon och färskostskum, garnera med atsinakrasse och chokladspiraler. Lägg chokladplattorna på kanten av glasen.