En spännande grön bufférätt, mellanrätt eller snacks med tre olika texturer av jordärtskocka. Rätten passar både på höstens och julens meny. Friterade skockor toppas med en smakrik ostkräm, citronpicklad skocka och frasiga chips.

Picklad och friterad jordärtskocka med ostkräm

Recept av Anders Isaksson

En spännande grön bufférätt, mellanrätt eller snacks med tre olika texturer av jordärtskocka. Rätten passar både på höstens och julens meny. Friterade skockor toppas med en smakrik ostkräm, citronpicklad skocka och frasiga chips.

Gör så här

  • Jordärtskocka:

    • Strimla 1/4 av jordärtskockorna tunt. Koka upp citronsaft, socker och vatten. Lägg i de strimlade skockorna och sjud några minuter tills de är mjuka men har kvar lite krips. Låt svalna i lagen.
    • Baka 2/4 av skockorna i ugn på 170° tills de är mjuka. Låt svalna och dela på mitten. Värm vid servering oljan till 180° och fritera dem krispiga. Låt rinna av på papper och salta.
    • Hyvla resterande skockor (1/4) tunt på mandolin. Värm oljan till 140° och fritera chipsen tills de är gyllene i färgen. Låt rinna av på papper och salta.
  • Kryddig ostkräm:

    • Smält ost och grädde i en kastrull tillsammans med kryddorna. Sila och häll upp i kannmixer. Mixa i äggen och tillsätt oljan i en jämn stråle till en krämig majonnäs. Smaka av med salt och vinäger. Lägg i spritspåse
  • Vid servering:

    • Toppa de friterade skockorna med ostkräm, citronpicklad skocka, jordärtskockschips och smörgåskrasse.