Höj smakupplevelsen av skollunchen

Ta del av Marie Skogströms tips för hur du kan ta skollunchen till nästa nivå.

Årets Smak 2021 är frasigt – en textur som förhöjer smakupplevelsen och som många förknippar med nybakat, färskt eller smörstekt. Men hur kan man på ett enkelt sätt frasa till skollunchen? Marie Skogström delar med sig av sina bästa tips för en Frasig fredag.

Det prasslar, frasar ­och får det att vattnas i munnen på oss. Alla, stora som små, älskar frasig mat.  Men vad är det som gör att vi gillar frasigt och varför är det viktigt att jobba med olika texturer?

Marie Skogström, konditorn, kock och ny coach för det svenska kocklandslaget, gav oss sina svar.

– Frasigt är en rolig, spröd konsistens som gör allt lite godare. Framför allt är det härligt om man lyckats hitta balansen mellan frasigt och krämigt. När jag bygger upp en matupplevelse börjar jag alltid med smaken. Sedan försöker jag tillföra olika texturer för att rätten ska tilltala flera sinnen, och självklart har jag något frasigt på tallriken.

Efter många år i olika restaurangkök förstår Marie att det är en utmaning att servera frasig mat i skolor, men hon har några trix.

– När man lagar mat till många, och det måste förberedas och varmhållas, kan man servera själva fraset vid sidan om och antingen frasa till portionen vid serveringen eller låta gästerna själva ta för sig av det frasiga. Man kan också få med frasiga komponenter i ett crust eller paneringen.

Gammalt bröd blir nya frasigheter 

Att ta till vara på det som blir över och slänga så lite som möjligt är Maries filosofi och två av hennes frasigheter bygger på överblivet bröd. 

– I skolan där budgeten inte är så stor är det perfekt att ge gammalt brödet ett extra liv, till exempel som ett frasigt crust på kyckling eller som ett gott strössel på soppan.

För att få så lite svinn som möjligt i restaurangköket brukar Marie utmana sig själv att ha zero waste.

– Om jag hela tiden tänker att jag ska använda allt måste jag vara kreativ och hitta nya sätt att använda råvaror. På så sätt kommer jag på nya smaksättning och texturer. Prova – det är roligt!