I Härryda kommun jobbar Anna Löfgren Adén för minskat matsvinn med stor entusiasm och okonventionella metoder. Hon är mästerkocken som har föreläst med hjälp av höns och har fått en hel skola att äta mat på råvaror som skulle ha kastats.

 

Tar helhetsgrepp

När Anna Löfgren Adén blev projektledare för Härrydas satsning Matsvinn valde hon att ta ett helhetsgrepp – från inköp till tallrik. Matsvinnet skulle minskas vid alla kommunala måltider och såväl gäster som kockar och chefer skulle involveras. Hon drog igång med stort engagemang och gedigen erfarenhet. På cv:t ryms allt från yrkeslärarjobb till vinst i tävlingen Wilhelmina, Sveriges bästa kvinnliga kock.

– Jag har jobbat på små privata krogar och i stora offentliga kök. Jag vet hur produktionen går till och när jag föreslår förbättringar kan jag visa att de går att genomföra. Det är inte lätt att få med sig alla, men i mig bor en liten folkbildare som vägrar att ge sig, säger Anna.

Får folk att haja till

För att lyckas tar hon till genomtänkt pedagogik och systematiska mätningar av kantinsvinn, tallrikssvinn och serveringssvinn. Hon är ute i köken, på arbetsplatsträffar och i klassrummen. För Anna är det viktigt att visa att matsvinn handlar om mer än den kommunala ekonomin.

– En gång tog jag med mig levande höns till ett gymnasium för att få folk att haja till. Eleverna fick bekanta sig med dem och sedan pratade jag om mat och miljö. Nyfikenheten på vad hönsen gjorde där byggdes upp och på slutet drämde jag till:

”Varje vecka slängs ätbar mat som motsvarar en lunchservering chicken tikka. Det innebär att 482 kycklingar slaktats för att gå rakt ner i soporna!” Det gjorde starkt intryck.

Ovanligt skolkök

Anna är också en av de drivande bakom det uppmärksammade köket på Backaskolan i Landvetter.
Där lagas maten av räddade varor från leverantörerna, exempelvis produkter med kort datum och grönsaker och frukt med stötskador. Två skickliga kockar har rekryterats som sätter menyn först kvällen innan eller samma morgon. Eleverna är nöjda över förväntan och kommer till lunchen med nyfikenhet och ansvarskänsla, berättar Anna.

– Kockarna pratar mat med barnen hela tiden. Inte så mycket i termer av svinn utan med fokus på att vara rädd om och att värdesätta. Det ger effekt. Vi har elever som kommer till skolan med en låda äpplen från trädgården eller något annat de har mycket av hemma.

Ser goda resultat

När Anna började för tre år sedan var 70 procent av kommunens matavfall rent matsvinn. Nu är man nere i 55 procent. Nästa mål är att följa FN:s Agenda 2030 och halvera mängden. Hittills har kommunen också sparat närmare en miljon kronor bara genom minskade råvarukostnader.

– Det är jätteroligt att se att vårt arbete ger resultat. Särskilt eftersom vi jobbar med alla måltider. Inte bara lunchen utan varenda mellanmålsmacka och grötsked. Och vi ser att människors attityder faktiskt förändras.