Intervju med vinnaren av Bästa Matglädjeskola 2021

Intervju med Mattias Buttler, kökschef på Carl Engström-skolan i Eslöv och vinnare i kategorin, Bästa Matgläjdeskola

Vad betyder matglädje för dig? 

– Det är ju så mycket, det är de små sakerna. Doften av nybakat bröd eller när vi har våra grillfredagar och när gästerna kommer in i bistron och vi märker att de är glada. Att få laga bra och god hållbar mat åt dem. Jag brukar säga att man känner det i själen när man gjort något riktigt bra. Att man har roligt på jobbet och vill jobba med våra gäster, maten och råvarorna. 

– Eleverna kan önska maträtter som de vill att vi ska laga men då måste de vara här i köket och laga tillsammans med oss och det tycker vi är jätteroligt, att de vill vara med oss. 

– Vi jobbar för att komma närmare eleverna och lära känna dem. Att man inte bara serverar dem utan också undervisar och skapar trygghet.  

– De gjorde en elevundersökning och nittiosju procent känner sig trygga och säkra här i matsalen och det är vi extremt glada och stolta över. Det visar ju på att vi gör rätt. Men som sagt vi hälsar dom välkomna, tackar för idag, säger trevlig helg och då får man tillbaka det också.  

Jobbar ni klimatsmart? 

–Vi beräknar co2 på alla måltider vi tillagar och vi jobbar för att laga så mycket klimatsmart mat som möjligt. Vi väger även tallrik-matsvinnet varje dag och sätter upp det våra skärmar i matsalen så att gästerna ser hur mycket man har slängt varje dag.  

– Vi har även ett växthus. Det tillhörde kommunen men ingen nyttjade det så då fick vi ta över det. Det är jättekul att vara självförsörjande och odla örter, chili, mynta och sallad. Allt man kan odla egentligen. Det är så härligt att börja morgonen med att plocka färska örter. Det är också matglädje, man blir lugn och skön i kroppen. 

Hur kändes det att vinna Arla Guldko? 

– Det var väldigt nervöst! När vi fick reda på att vi vann blev oerhört glada och stolta. Vi är ett jäkla bra team i köket och vi jobbar verkligen för varandra som ett lag, ingen är starkare än den andra.  

– Vi fick ett jättefint mottagande när vi kom tillbaka. De hade bakat tårta till oss så vi firade tillsammans. De är glada för oss och vi är glada för dem.  

Varför ska man söka till Arla Guldko? 

– Jag tycker alla ska söka till Arla Guldko det är en fantastisk upplevelse!  Du behöver inte vara kund hos Arla. Du kan vara kommunal eller privatägd skola. Så alla kör, SÖK!