Intervju  med vinnaren av Årets Frukostlyft 2021

Jaqline Claesson, enhetschef för Gränby allaktivitetshus och Charleen Fichtner, verksamhetsledare Gränby allaktivitetshus delar med sig av erfarenheterna av att starta frukostservering på en skola. 

Hur startade ni frukostserveringen på Gränbyskolan? 

– I december 2020 fick vi uppdraget av Uppsala kommun att öppna upp Gränby allaktivitetshus. Därefter genomfördes en enkätundersökning bland eleverna som visade att sju av tio var positiva till skolfrukost, så då bestämde vi oss för att starta i januari 2021.  

Vilket resultat ger frukosten? 

– Lärarna är väldigt nöjda och säger att eleverna är lugnare och orkar mer nu. De presterar bättre. 

– Lärarna uppskattar frukosten lika mycket just för att det är en stund där de kan träffa sina elever före lektionstid vilket skapar en helt annan relation. 

– Lika mycket som vi tänker på mat och frukost så tänker vi på relationsskapande. Vi ska alltid ha personal som hälsar eleverna välkomna, som har tid att gå runt och prata med dem och se till att ingen sitter ensam.  

– Eleverna känner sig sedda och trygga. Vi pratar om allt och lyssnar på deras önskemål och vad som driver dem. För oss är det den allra största vinsten. 

Var hittar ni er inspiration? 

– Främst är det eleverna. De sprider en sån glädje och varje morgon man är där startar man dagen på ett bra sätt. Jag känner mer pepp på att fortsätta dagen och fortsätta med frukost. Men sen är det också kökspersonalen som är en motivation för oss. De sprider glädje och framförallt matglädje och det tar vi med oss till frukosten också. 

– Att få möjligheten att laga frukost tillsammans med Årets Kock har varit väldigt inspirerande. Vi har även fått mycket inspiration av att vinna Arla Guldko, men främst är det ungdomarna. Att se deras glädje när vi kommer, de är väldigt artiga trevliga och tacksamma. Man känner att man ger någonting som för oss är väldigt enkelt men som har stor betydelse för dem.  

Hur jobbar ni med matsvinn? 

– I köket märker de att matsvinnet minskar. En bra frukost ger en bra start på dagen vilket resulterar i att eleverna inte kommer superhungriga till lunchen och lassar tallriken full med mat som de inte orkar äta upp. Dessutom kan rester tas tillvara och användas till frukost. Blir det till exempel pannkakor över från lunchen, bjuds gästerna på pannkaksfrukost morgonen därpå. Eller en smoothie på överbliven frukt.

Hur har det varit att jobba tillsammans med Årets Kock i köket idag? 

– Att Ludvig har varit här är ju en supervinst! Det är ju väldigt kul att få hit någon som har vunnit Årets Kock. Vi har fått väldigt mycket inspiration och handfasta tips för att kunna utöka vårt frukostutbud. Det har varit en superhärlig stämning i köket idag, jättefint har det varit. 

Hur kommer det sig att ni sökte till Arla Guldko? 

– Måltidspersonalen kom med initiativet och peppade oss. Tillsammans sökte vi för att vi tyckte det lät spännande och för att se hur långt vi kunde komma.  

Skulle du rekommendera att andra att söka till Arla Guldko? 

– Vi rekommenderar andra att söka för att det är en rolig tävling och man får väldigt mycket inspiration. Det är också intressant att bli utvärderad, hur vi jobbar, hur vi jobbar med hållbarhet, ekonomi och alla de frågorna. Det blir en utmaning och något att sikta mot.