Den härligt gröna svartkålskrämen med spenat är lätt att ha förberedd och sedan blandas med tagliatelle och osten Efterglöd à la minute. Pastarätten toppas vid servering med marconamandlar, klickar av ricotta samt riktigt finriven Efterglöd.
Rätten är skapad av Desirée Jaks, Årets Kock 2023.

Tagliatelle med svartkål och mandel

Tagliatelle med svartkål och mandel
Recept av Desirée Jaks

Den härligt gröna svartkålskrämen med spenat är lätt att ha förberedd och sedan blandas med tagliatelle och osten Efterglöd à la minute. Pastarätten toppas vid servering med marconamandlar, klickar av ricotta samt riktigt finriven Efterglöd. Rätten är skapad av Desirée Jaks, Årets Kock 2023.

Gör så här

    • Koka pastan 1 min kortare än anvisningen på paketet och kyl ner i isvatten med olja. Sila och portionera 140 g pasta/portion.
  • Svartkålskräm:

    • Blanchera svartkålen och vitlöken ca 3 min, lägg i spenaten och blanchera i 30 sek till. Ta upp allt med en hålslev, låt lite vatten hänga med.
    • Mixa slät med smöret och kyl ner.
  • Vid servering per portion:

    • Koka 140 g kokt pasta per portion 1 min i osaltat vatten.
    • Värm upp en sauteuse och lägg i ½ dl pastavatten samt ca 1 dl svartkålskräm, koka ihop. Lägg i pastan och vänd runt några minuter på svag värme.
    • Tillsätt 20 g riven Efterglöd och blanda väl. Späd med pastavatten till bra konsistens, den får inte bli för stabbig. Smaka av med salt.
    • Arrangera tagliatelle i en djup tallrik. Toppa med 25 g ricotta, hackad mandel och svartpeppar. Avsluta med lite riven Efterglöd.