Rostad tomat, rödlök och chili mixas med mandlar till en mustig tomatsås. Enkelt att ha förberett för att sedan vid service blanda tomatsåsen med pasta och en färskostkräm med vällagrad Svecia. Lite färskostkräm breds också på tallriken innan spaghetti med rostad tomat läggs ovanpå. Toppa med riven Svecia och färsk basilika.
Rätten är skapad av Årets Kock 2023, Desirée Jaks.

Spaghetti med rostad tomat och färskostkräm

Spaghetti med rostad tomat och färskostkräm
Recept av Desirée Jaks

Rostad tomat, rödlök och chili mixas med mandlar till en mustig tomatsås. Enkelt att ha förberett för att sedan vid service blanda tomatsåsen med pasta och en färskostkräm med vällagrad Svecia. Lite färskostkräm breds också på tallriken innan spaghetti med rostad tomat läggs ovanpå. Toppa med riven Svecia och färsk basilika. Rätten är skapad av Årets Kock 2023, Desirée Jaks.

Gör så här

    • Koka pastan 1 min kortare än anvisningen på paketet och kyl ner i isvatten med olja. Sila och portionera 140 g pasta/portion.
  • Rostad tomat:

    • Skala och kvarta rödlöken och vitlöken. Lägg tomater, rödlök, vitlök och hela chilis i ett bleck och ringla över olivoljan, salta. Tillaga i ugnen på 220° i 20–30 min tills grönsakerna har fått färg och är mjuka.
    • Mixa alla grönsakerna med hälften av mandlarna slätt i en kannmixer. Tillsätt sedan resterande mandlar och pulsera för att behålla lite textur i såsen. Smaka av med vinäger, salt och svartpeppar.
  • Färskostkräm:

    • Blanda ihop färskost och riven Svecia. Smaka av med citronskal och citronsaft. Smaka av med olivolja, salt och svartpeppar
  • Vid servering per portion:

    • Koka 140 g kokt pasta per portion 1 min i osaltat vatten.
    • Värm ca 1 dl sås i en sauteuse och tillsätt lite pastavatten och koka ihop.
    • Lägg i pastan och vänd runt några minuter på svag värme. Tillsätt ca 20 g färskostkräm och blanda väl. Smaka av med salt.
    • Arrangera ca 20 g färskostkräm på tallriken. Toppa med spaghetti och riv över Svecia. Avsluta med basilikablad och nymalen svartpeppar.