Spaghetti med kräftor och krondill
I augusti och september passar den här pastarätten med kräftor och krondill utmärkt på menyn. Rätten är skapad av Årets Kock 2023, Desirée Jaks. Hon har smaksatt spaghettin med chiliolja samt osten Krondild från Arla Unika. Osten är en vitmögelost smaksatt med både dill och dillfrön vilket passar perfekt till kräftorna.
Gör så här
-
- Koka pastan 1 min kortare än anvisningen på paketet och kyl ner i isvatten med olja. Sila och portionera 120 g pasta/portion.
-
Vitlöks- och chiliolja:
- Dela och kärna ur chilin och jalapeño. Skala och dela ner vitlöken.
- Mixa ihop alla ingredienser hastigt till en slät olja.
-
Vid servering per portion:
- Koka 120 g kokt pasta per portion 1 min i osaltat vatten.
- Värm upp en sauteuse och tillsätt ca 2 msk vitlöks- och chiliolja, 1 msk smör samt 70 g kräftor. Fräs någon minut och tillsätt ½ dl pastavatten och koka ihop.
- Lägg i pastan och vänd runt några minuter på svag värme. Tillsätt 30 g Krondild och blanda om väl. Späd med pastavatten till en bra konsistens.
- Avsluta med lite persilja och smaka av med salt och lite citronsaft.
- Arrangera spaghettin på tallrik och toppa med krondillsblommor.