Sotad purjolök med vitost
När purjolök bakas länge får den en härlig sötma som passar perfekt till sälta, i det här fallet vitost. Om du inte har purjolök hemma så går det lika bra med ugnsbakad blomkål eller rotselleri.
Gör så här
-
Sotad purjolök:
- Ansa och gnid in purjolöken med oljan. Grilla eller tillaga purjolöken i ugn på 200° tills den är kolsvart och känns mjuk. Lägg i bleck och täck med lock, låt vila ca 30 min.
- Skala bort det svarta på purjolökarna och dela dem på längden. Salta lätt.
-
Friterad kapris:
- Låt kaprisen rinna av och torka ordentligt på papper. Pudra över majsstärkelse.
- Värm oljan till 180°. Fritera kaprisen tills den är krispig. Låt rinna av på papper. Kaprisen blir krispigare när den svalnar.
-
Kaprisvinägrett:
- Mixa samman alla ingredienser till vinägretten i en kannmixer. Justera ev konsistensen med vatten eller rapsolja.
-
Vid servering:
- Vänd kaprisvinägretten med vitost och hasselnötter. Skeda vinägretten över purjolöken.
- Servera med sallad och plockad persilja. Strö över friterad kapris och ringla över rapsolja.