Till våren är denna pastarätt med både ramslök och sparris ett måste på menyn. Alla komponenter av rätten är förberedda så den är lätt att laga den à la minute. Rigatoni med ramslökspesto och sparris toppas med bitar av den krämiga osten Den Hvide Dame precis innan rätten serveras.
Skapad av Årets Kock 2023, Desirée Jaks.

Rigatoni med ramslökspesto och sparris

Rigatoni med ramslökspesto och sparris
Recept av Desirée Jaks

Till våren är denna pastarätt med både ramslök och sparris ett måste på menyn. Alla komponenter av rätten är förberedda så den är lätt att laga den à la minute. Rigatoni med ramslökspesto och sparris toppas med bitar av den krämiga osten Den Hvide Dame precis innan rätten serveras. Skapad av Årets Kock 2023, Desirée Jaks.

Gör så här

    • Koka pastan 1 min kortare än anvisningen på paketet och kyl ner i isvatten med olja. Sila och portionera 140 g pasta/portion.
  • Ramslökspesto:

    • Mixa ramslök, spenat och rapsolja till en slät olja.
    • Tillsätt solroskärnorna och mixa lätt, behåll gärna lite bitar för en fin konsistens.
    • Avsluta med riven Svecia och olivolja. Smaka av med salt och svartpeppar.
  • Vid servering för en portion:

    • Koka 140 g kokt pasta per portion 1 min i osaltat vatten.
    • Värm upp en sauteuse med 15 g smör. Fräs ca 50 g skivad sparris, tillsätt ½ dl pastavatten och koka ihop. Lägg i pastan och ca ½ dl ramslökspesto, blanda väl.
    • Smaka av med lite citronsaft, salt och nymalen svartpeppar.
    • Arrangera pastan på tallrik. Lägg på 40 g Den Hvide Damen i bitar och avsluta med några blad ramslök.