Pastasorten mafaldine blandas med en kräm på Karl Johan och osten Den Hvide Dame. Även stekt blandsvamp och libbsticka blandas med pastan som vid servering toppas med den smakrika osten Efterglöd från Arla Unika.
Rätten är skapad av Årets Kock 2023, Desirée Jaks.

Pasta mafaldine med Karl Johan

Pasta mafaldine med Karl Johan
Recept av Desirée Jaks

Pastasorten mafaldine blandas med en kräm på Karl Johan och osten Den Hvide Dame. Även stekt blandsvamp och libbsticka blandas med pastan som vid servering toppas med den smakrika osten Efterglöd från Arla Unika. Rätten är skapad av Årets Kock 2023, Desirée Jaks.

Gör så här

    • Koka pastan 1 min kortare än anvisningen på paketet och kyl ner i isvatten med olja. Sila och portionera 120 g pasta/portion.
  • Kräm på Karl Johan och Unika Den Hvide Damen:

    • Stek Karl Johan-svampen i olja i en stekpanna tills den är mjuk och börjar få lite färg.
    • Tillsätt finhackad vitlök och stek i ytterligare några minuter. Häll på vinet och låt reducera något. Tillsätt vispgrädden och låt det sjuda i 5–7 min tills såsen tjocknar något.
    • Mixa Karl Johan-såsen till en krämig konsistens. Avsluta med att mixa ner Den Hvide Damen. Smaka av med vinäger, salt och svartpeppar.
  • Vid servering per portion:

    • Koka 120 g kokt pasta per portion 1 min i osaltat vatten.
    • Plocka libbstickan, hacka hälften. Spara resten av den plockade till garnering.
    • Värm upp en sauteuse med olja och smör tillsätt 150 g svamp och stek i några minuter, salta.
    • Tillsätt ½ dl pastavatten och koka ihop. Lägg i pastan och vänd runt några minuter på svag värme. Tillsätt ca 1 dl svampkräm och blanda väl.
    • Späd med pastavatten till en bra konsistens, den får inte bli för stabbig. Smaka av med salt och hackad libbsticka.
    • Arrangera pastan på tallrik och toppa med riven Efterglöd, rikligt med nymalen svartpeppar samt plockade blad av libbsticka.