Denna "Pasta Arrabbiata" av Desirée Jaks, Årets Kock 2023, består av en mustig tomatsås med bland annat chili och vitlök. Såsen blandas med den maffiga pastasorten occhi di lupo, som betyder vargens öga. Det mesta förbereds och är därför lätt att tillaga vid service. Då vänds vällagrad Svecia med såsen och pastarätten toppas med bitar av den lätt rökiga osten Ask från Arla Unika.

Pasta Arrabbiata

Pasta Arrabbiata
Recept av Desirée Jaks

Denna "Pasta Arrabbiata" av Desirée Jaks, Årets Kock 2023, består av en mustig tomatsås med bland annat chili och vitlök. Såsen blandas med den maffiga pastasorten occhi di lupo, som betyder vargens öga. Det mesta förbereds och är därför lätt att tillaga vid service. Då vänds vällagrad Svecia med såsen och pastarätten toppas med bitar av den lätt rökiga osten Ask från Arla Unika.

Gör så här

    • Koka pastan 1 min kortare än anvisningen på paketet och kyl ner i isvatten med olja. Sila och portionera 140 g pasta/portion.
  • Arrabbiatasås:

    • Skala, ansa och hacka alla grönsaker.
    • Värm upp en vid kastrull och tillsätt olivoljan. Svetta alla grönsaker mjuka i olivoljan tillsammans med några nypor salt och pepperoncinoflakes. Tillsätt sedan konserverade hela tomater och vatten.
    • Låt koka under lock i 30 min och därefter utan lock i 30 min.
    • Mixa ihop såsen med stavmixer till en krämig men inte helt slät sås.
    • Smaka av med sherryvinäger, ev mer chiliflakes och salt.
  • Vid servering per portion:

    • Koka 140 g kokt pasta per portion 1 min i osaltat vatten.
    • Kvarta tomaterna. Värm upp en sauteuse med 1 msk smör och fräs 50 g körsbärstomater. Tillsätt 1 dl arrabbiatasås och lite pastavatten och koka ihop.
    • Lägg i pastan och vänd runt några minuter på svag värme. Tillsätt 20 g lagrad Svecia och blanda väl. Späd ev med mer pastavatten till önskad konsistens, smaka av med salt.
    • Lägg upp Pasta Arrabbiata på tallrikar. Toppa med några bitar Ask på toppen och avsluta med basilikablad samt nymalen svartpeppar.