![Kycklingbuljongen kokas på hela kycklingar. Alla delar av rätten går att förbereda och sedan tillagas "Kyckling orecchiette" lätt à la minute. Pastan blandas då med spritärtor och dragon. Osten Unika Gnalling vänds ser på slutet och lyfter fram smaker, djup och umami i rätten.
Årets Kock 2023, Desirée Jaks har skapat den här makalösa pastarätten.](https://cdn-kund.arla.se/remote/cdn-rdb.arla.com/foodservice-se/kyckling-orecchiette/2273773693.jpg?width=1230&height=670&rmode=crop&format=webp&quality=80)
Kyckling orecchiette
![Kyckling orecchiette](https://cdn-kund.arla.se/recept/kyckling-orecchiette/qrcode.png?utm_source=qr&utm_medium=recipe-print)
![Årets Kock](https://cdn-kund.arla.se/remote/cdn-rdb.arla.com/Files/foodservice-se/933244067/98b06435-3ead-4e1a-aea0-0b820f32b9c7.png?width=50&height=50&format=webp&quality=80&rmode=crop)
Kycklingbuljongen kokas på hela kycklingar. Alla delar av rätten går att förbereda och sedan tillagas "Kyckling orecchiette" lätt à la minute. Pastan blandas då med spritärtor och dragon. Osten Unika Gnalling vänds ser på slutet och lyfter fram smaker, djup och umami i rätten. Årets Kock 2023, Desirée Jaks har skapat den här makalösa pastarätten.
Gör så här
-
- Koka pastan 1 min kortare än anvisningen på paketet och kyl ner i isvatten med olja. Sila och portionera 100 g pasta/portion.
-
Kyckling:
- Skala och dela löken. Värm en stor kastrull och sota löken på snittytan. Lägg i hela morötter, purjolöksblast och kycklingen i kastrullen och häll över vatten så det täcker. Tillsätt vitpepparkorn och salt. Koka kycklingen i 1,5–2 tim. Skumma av buljongen om det behövs.
- Ta upp kycklingen och morötterna, koka ihop buljongen till 2 l. Sila av buljongen och smaksätt med mer salt och nymalen svartpeppar.
- Ta bort köttet från kycklingen och dra kycklingköttet i strimlor. Tärna morötterna.
-
Grönsaker:
- Skölj och ansa grönsakerna. Hacka alla grönsaker i jämna kuber, lika stora som spritärterna. Blanda ihop lök, selleri och ärter.
-
Vid servering:
- Hacka hälften av dragonen och plocka resten.
- Värm upp en sauteuse med smör och tillsätt ca 1 dl av grönsaksblandningen och fräs någon minut.
- Tillsätt plockad kyckling, morot och 2 dl kycklingbuljong/portion. Koka upp och tillsätt 100 g kokt pasta per portion, låt koka någon minut, salta. Avsluta med ca 1 msk hackad dragon/portion och smaka upp med riven Gnalling och lite citronsaft.
- Servera rätten i en djup tallrik och toppa med dragonblad.