En ny variant av dumplings. Här gäller det att kyla smeten väl för att enklare kunna forma den. Om du ska göra stora volymer kan formandet av äggen ta lite väl lång tid. Bred istället ut ett jämnt lager av smeten på en smord plåt och ånga hel, skär sedan ut bitar.

Grönkål- och färskostdumplings med lagrad cheddar

Recept av Malin Söderström

En ny variant av dumplings. Här gäller det att kyla smeten väl för att enklare kunna forma den. Om du ska göra stora volymer kan formandet av äggen ta lite väl lång tid. Bred istället ut ett jämnt lager av smeten på en smord plåt och ånga hel, skär sedan ut bitar.

Gör så här

  • Grönkål- och färskostdumplings:

    • Skölj grönkålen och spenaten var för sig. Lägg grönkålen i en kastrull med bara det vatten som blivit kvar på bladen. Tillsätt saltet. Koka under lock ca 5 min. Lägg därefter i spenaten och låt den bli mjuk. Häll av och krama ur vätskan.
    • Smält smöret i en gryta. Bryn löken lätt. Hacka grönkål, spenat och lök fint i en mixer. Låt svalna lite och blanda sedan väl med färskost, mjöl, äggulor och ost. Salta efter smak och kyl.
    • Forma till ovala bollar, ca 5 cm långa, och lägg på lätt smorda plåtar. Tillaga i ugn på 100° ånga ca 8 min. Baka sedan i ugn på torr värme, 150° i ca 10 min.
  • Lättbakade tomater och brynt smör:

    • Baka körsbärstomaterna i ugn på 180° ca 15 min med timjankvistarna.
    • Bryn smöret med krossad vitlök.
  • Till servering:

    • Strö cheddar på färskostdumplingarna och servera med lättbakade tomater och det brynta smöret. Servera med tunt hyvlad fänkål.