&w=1230&h=670&ak=9d34ffb1&hm=e4422754)
Grön ärtsoppa med ägghalvor och hembakat rödbetsbröd

Frökens favorit, men till och med den mest kräsne pojken äter nu 3 portioner varje gång. Potatisen reder soppan och gör den matig. Det saftiga rödbetsbrödet blir snyggt och gott bredvid.
Gör så här
-
Grön ärtsoppa:
- Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och skiva potatisen.
- Fräs lök, vitlök och potatis i olja på medelvärme ca 5 min.
- Tillsätt buljong, vatten och grädde, låt sjuda ca 10 min.
- Tillsätt ärterna, koka upp och mixa soppan slät.
- Smaksätt med vinäger, salt och peppar.
- Koka äggen ca 8 min. Spola dem kalla. Skala och dela äggen i halvor.
-
Rödbetsbröd:
- Värm mjölken till ca 37°.
- Smula jäste i en degbunke och lös upp med mjölken.
- Blanda alla ingredienser och arbeta degen smidig, ca 5 min. Låt jäsa övertäckt ca 1 tim.
- Platta ut degen i ett smort bleck. Skär i portionsrutor och låt jäsa ytterligare ca30 min. 6. Grädda bröden i 175° 15-20 min. Låt svalna på galler under bakduk.
-
Till servering:
Servera soppan med ägghalvor och bröd med smör.