Gratinerad potatisspätzle med senapsgrädde och Svecia
Det här är en variant på klassikern macaroni and cheese. Potatisspätzle blandas med senapsgrädde och toppas med panko och ost, vilket resulterar i ett frasigt osttäcke. Rätten lagas med fördel i portionsformar och kan serveras som ensamrätt eller som tillbehör.
Gör så här
-
- Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten. Ånga av och pressa potatisen. Tillsätt ägg, mjölk och lite nymalen svartpeppar och knåda ihop. Tillsätt mjölet lite i taget och blanda till en homogen deg. Låt vila kallt ca 15 min.
- Använd gärna en spätzleria för att trycka ut degen ner i kokande saltat vatten. Det går också att bre ut degen på en skärbräda och sedan skrapa ner lite deg i taget med kniven så att man får oregelbundna former.
- Spätzlen är klar när den flyter upp till ytan, lyft direkt ur kastrullen och ner i kallt vatten.
- Reducera grädde med senap till 3/4.
-
Vid servering:
- Blanda spätzlen med senapsgrädden och lägg upp i portionsformar. Blanda riven ost med panko och strö över spätzlen. Baka i ugn på 175° ca 15 min tills osten fått lite färg.
- Skär chilin i tunna ringar och plocka persiljan. Toppa spätzlen med chili och persilja och pressa över lite limesaft.