![Det här är en variant på klassikern macaroni and cheese. Potatisspätzle blandas med senapsgrädde och toppas med panko och ost, vilket resulterar i ett frasigt osttäcke. Rätten lagas med fördel i portionsformar och kan serveras som ensamrätt eller som tillbehör.](https://cdn-kund.arla.se/remote/cdn-rdb.arla.com/foodservice-se/gratinerad-potatisspatzle-med-senapsgradde-och-svecia/1387203094.jpg?width=1230&height=670&rxy=0.5,0.44&format=webp&quality=80)
Gratinerad potatisspätzle med senapsgrädde och Svecia
![Gratinerad potatisspätzle med senapsgrädde och Svecia](https://cdn-kund.arla.se/recept/gratinerad-potatisspatzle-med-senapsgradde-och-svecia/qrcode.png?utm_source=qr&utm_medium=recipe-print)
![Årets Kock](https://cdn-kund.arla.se/remote/cdn-rdb.arla.com/Files/foodservice-se/933244067/98b06435-3ead-4e1a-aea0-0b820f32b9c7.png?width=50&height=50&format=webp&quality=80&rmode=crop)
Det här är en variant på klassikern macaroni and cheese. Potatisspätzle blandas med senapsgrädde och toppas med panko och ost, vilket resulterar i ett frasigt osttäcke. Rätten lagas med fördel i portionsformar och kan serveras som ensamrätt eller som tillbehör.
Gör så här
-
- Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten. Ånga av och pressa potatisen. Tillsätt ägg, mjölk och lite nymalen svartpeppar och knåda ihop. Tillsätt mjölet lite i taget och blanda till en homogen deg. Låt vila kallt ca 15 min.
- Använd gärna en spätzleria för att trycka ut degen ner i kokande saltat vatten. Det går också att bre ut degen på en skärbräda och sedan skrapa ner lite deg i taget med kniven så att man får oregelbundna former.
- Spätzlen är klar när den flyter upp till ytan, lyft direkt ur kastrullen och ner i kallt vatten.
- Reducera grädde med senap till 3/4.
-
Vid servering:
- Blanda spätzlen med senapsgrädden och lägg upp i portionsformar. Blanda riven ost med panko och strö över spätzlen. Baka i ugn på 175° ca 15 min tills osten fått lite färg.
- Skär chilin i tunna ringar och plocka persiljan. Toppa spätzlen med chili och persilja och pressa över lite limesaft.