Det är bra att alltid ha en varm, tillagad vegorätt på menyn. Det gör både vegetarianer och de som vill ta en grön dag lyckliga. Mixen av bulgur och grädde ger en krämig smakkrock mellan Nordens och Mellanösterns kök.

Cheddarbakad fänkål med krämig bulgur

Recept av Andreas Hedlund

Det är bra att alltid ha en varm, tillagad vegorätt på menyn. Det gör både vegetarianer och de som vill ta en grön dag lyckliga. Mixen av bulgur och grädde ger en krämig smakkrock mellan Nordens och Mellanösterns kök.

Gör så här

    • Putsa och dela fänkålen och skär bort lite av roten. Smörj ett bleck med smöret, häll i vattnet och lägg i fänkålen med snittytan nedåt. Täck med smörpapper och sedan aluminiumfolie. Baka i ugn på 150° ca 45 min eller tills fänkålen är riktigt mjuk.
    • Vänd fänkålen, strö över osten och gratinera i salamander eller i varm ugn.
    • Koka bulgur enligt anvisningen på förpackningen.
    • Koka upp grädde och vatten. Red av med majsstärkelse till önskad konsistens.
    • Värm bulgur och haricots verts i ugn på ånga. Blanda ner i såsen och smaka av med ost, dill, citronskal och saft, salt och peppar.
    • Lägg upp bulgur och gratinerad fänkålen och garnera med ärtskott och olivolja.