Den här cannellonin är lätt att ha förberedd och sedan gratinera vid service. Pastan är fylld med spetskål och en smakrik ostkräm med Gammel Knas. Cannellonin serveras med krispig spetskål, stekt sidfläsk och salsa verde. Riv över extra Gammel Knas vid servering.
Rätten är skapad av Årets Kock 2023, Desirée Jaks.

Cannelloni med spetskål och sidfläsk

Cannelloni med spetskål och sidfläsk
Recept av Desirée Jaks

Den här cannellonin är lätt att ha förberedd och sedan gratinera vid service. Pastan är fylld med spetskål och en smakrik ostkräm med Gammel Knas. Cannellonin serveras med krispig spetskål, stekt sidfläsk och salsa verde. Riv över extra Gammel Knas vid servering. Rätten är skapad av Årets Kock 2023, Desirée Jaks.

Gör så här

  • Ostkräm:

    • Koka upp grädden i en kastrull. Ta från värmen och tillsätt riven Gammel Knas. Rör till en slät massa. Låt svalna lite.
    • Mixa äggulan med ostgrädden i en kannmixer. Tillsätt oljan försiktigt under ständig mixning. Smaka av med vinäger och salt.
  • Cannelloni:

    • Koka lasagneplattorna mjuka i saltat vatten. Ta upp och kyl i kallt vatten och torka av dem väl.
    • Skiva 1 spetskål tunt på mandolin och lägg i kallt vatten fram till servering. Förvara i kyl.
    • Skiva resterande spetskål tunt och bryn den mjuk i smör. Smaka av med salt och grönpeppar.
    • Stuva spetskålen tillsammans med ostkrämen, 2–3 dl (vid 10 port) till en krämig kålstuvning.
    • Bred ut stuvning på en förkokt lasagneplatta och rulla ihop till en fin cannelloni. Upprepa med alla lasagneplattor.
  • Salsa verde:

    • Mixa örter, kapris och sardeller med olja till en slät sås. Smaka av med vitlök, salt och citronskal.
    • Klyfta citronen och spara till service. Smaka av salsan med citronsaft precis innan servering.
  • Vid servering per portion:

    • Styrk ostkräm på 2 cannelloni och riv över ca 10 g Gammel Knas. Gratinera cannellonin i ugn på 220° ca 10 min.
    • Stek sidfläsket gyllene.
    • Arrangera ca 30 g salsa verde på tallrik och toppa med 40 g finstrimlad spetskål. Lägg den gratinerade cannellonin på kålen och avsluta med varmrökt sidfläsk och riven Gammel Knas.