Mjukt ugnsgratinerad aubergine med milt smörstekta kantareller, sval lavendelyoghurt och riven cheddar möter het tellicherrypeppar, kryddig spiskummin och färsk koriander.

Aubergine och kantareller med yoghurt och lavendel

Aubergine och kantareller med yoghurt och lavendel
Recept av Viktor Westerlind

Mjukt ugnsgratinerad aubergine med milt smörstekta kantareller, sval lavendelyoghurt och riven cheddar möter het tellicherrypeppar, kryddig spiskummin och färsk koriander.

Gör så här

    • Dela auberginerna på längden. Stek på medelvärme i smör tills de är mjuka och har fin färg. Pudra över lite spiskummin och smaka av med flingsalt och tellicherrypeppar.
  • Lavendelyoghurt:

    • Blanda yoghurt och lavendel. Krydda med salt. Låt yoghurten dra i kyl minst 30 min, gärna längre. Lägg i spritspåse.
  • Kantareller:

    • Stek kantarellerna i smör och rapsolja till fin färg, salta.
  • Till servering:

    • Bryn smöret under vispning tills det är nötbrunt, låt svalna. Täck med lock och rök med en rökpistol om möjligt, annars går det bra även utan rökning.
    • Toppa auberginerna med de nystekta kantarellerna, spritsa på lite lavendelyoghurt och lägg på cheddarosten. Ringla över det varma brynta smöret. Strö över lite mer spiskummin och tellicherrypeppar, Toppa med koriander.