Ta ut svängarna med din gelato

Ta del av Kenny Mattssons, grundare av Kennys Gelato, tips om hur man kan skapa smaker som blir snackisar och storsäljare.

Kenny Mattsson är grundare av Kennys Gelato som på kort tid blivit en riktig snackis, både bland glassälskare och Instagrammare. Här kan du ta del av Kennys bästa tips på hur du enkelt kan skapa smaker som gästerna älskar. Han förklarar också hur en säljande meny kan se ut och varför gelato med brynt smör är smartare än man tror.

Att göra gelato är ett genuint hantverk som kräver precision. Det handlar om att vara noga med recepten och ha koll på sockermängd och fetthalt.
– Men det handlar också om att ha roligt och våga testa sig fram. När du väl känner att du har satt grundreceptet, då kan du börja ta ut svängarna och experimentera med nya smaker, säger Kenny Mattsson.

Hur skiljer det sig att sälja gelato jämfört med vanlig glass?

– Den största skillnaden är att gelato kräver lite mer tid och utrustning. Gelato är ett hantverk där du själv kan experimentera och vara kreativ. Det gör också att det finns en story att berätta bakom varje smak. Hur kom du på smaken? Varifrån kommer råvarorna? Vems favoritglass är det?

Hur ska man välja vilka smaker man ska ha i kylen?

– När det gäller smaker bör man tänka på att ha en lagom mängd och bra variation. Det är bäst att undvika för många smaker. Den gelato du har i kylen måste ju alltid vara färsk. 

Anpassar du smakerna under veckan?

– Till oss kommer många barnfamiljer på lördagar, då brukar vi fylla på med en extra smak som vi vet går hem hos barnen, fortsätter Kenny. Och på helgkvällarna är det många som köper med sig gelato hem som dessert. Då laddar vi med lite vuxnare smaker och gärna någon som är lätt att ha som komplement till en dessert. Kanske gelato på brynt smör som passar kanon till en äppelpaj. 

Här hittar du Kennys recept från livesändningen
En liten glassguide
Gelato
Innehåller mindre fett, mindre socker och mindre luft än traditionell glass. Det är en färsk italiensk glass som ska göras varje dag. Den är krämig, färgglad och alla ingredienser är avvägda i exakt mängd och bygger huvudsakligen på naturliga råvaror.
Parfait
Till en parfait behövs ingen glassmaskin. En bra parfait ska vara lätt och luftig samt mjuk och len. En klassisk parfait innehåller grädde och ofta frukt eller bär.
Sorbet
Fruktpuré är oftast basen i de flesta sorbeter. Men en sorbet kan också bestå av enbart fruktpuré eller fruktsaft och socker. Mängden socker beror på vilka frukter och bär som används. Känner du bara till grundreglerna så låt fantasin styra.
Granité
Granité eller granita, som den kallas på italienska, är den enklaste formen av glass. Skillnaden mellan en granité och den något mer tekniskt krävande sorbeten är hur iskristallerna formas. Det är absolut förbjudet att röra i massan under infrysningen, för då bildas inga iskristaller.
Mjukglass
En vanlig sommarglass där mer luft pumpas in i glassen för att göra den riktigt mjuk. Du kan göra mjukglass efter samma grunder och principer som för gelato, men använd en mjukglassmaskin som pumpar in mer luft. Glassen blir då lättare och luftigare och inte lika smakrik som gelato.
Yoghurtglass
Under de sista årtiondena har yoghurtglassen gått framåt. Den kan varieras på samma sätt som vanlig gräddglass och gelato. När du byter ut mjölken mot yoghurt får du mer syra i glassen eftersom yoghurt har en egen smak. Körsbär och yoghurt, honung och yoghurt, mango och yoghurt är exempel på goda smakkombinationer.