Ta ut svängarna med din gelato

Ta del av Kenny Mattssons, grundare av Kennys Gelato, tips om hur man kan skapa smaker som blir snackisar och storsäljare.

Kenny Mattsson, vinnare av glass SM 2022, är grundare av Kennys Gelato som på kort tid blivit en riktig snackis, både bland glassälskare och Instagrammare. Här kan du ta del av Kennys bästa tips på hur du enkelt kan skapa smaker som gästerna älskar. Han förklarar också hur en säljande meny kan se ut och varför gelato med brynt smör är smartare än man tror.

Att göra gelato är ett genuint hantverk som kräver precision. Det handlar om att vara noga med recepten och ha koll på sockermängd och fetthalt.
– Men det handlar också om att ha roligt och våga testa sig fram. När du väl känner att du har satt grundreceptet, då kan du börja ta ut svängarna och experimentera med nya smaker, säger Kenny Mattsson.

Hur skiljer det sig att sälja gelato jämfört med vanlig glass?

– Den största skillnaden är att gelato kräver lite mer tid och utrustning. Gelato är ett hantverk där du själv kan experimentera och vara kreativ. Det gör också att det finns en story att berätta bakom varje smak. Hur kom du på smaken? Varifrån kommer råvarorna? Vems favoritglass är det?

Hur ska man välja vilka smaker man ska ha i kylen?

– När det gäller smaker bör man tänka på att ha en lagom mängd och bra variation. Det är bäst att undvika för många smaker. Den gelato du har i kylen måste ju alltid vara färsk. 

Anpassar du smakerna under veckan?

– Till oss kommer många barnfamiljer på lördagar, då brukar vi fylla på med en extra smak som vi vet går hem hos barnen, fortsätter Kenny. Och på helgkvällarna är det många som köper med sig gelato hem som dessert. Då laddar vi med lite vuxnare smaker och gärna någon som är lätt att ha som komplement till en dessert. Kanske gelato på brynt smör som passar kanon till en äppelpaj. 

Vad gjorde att just din gelato vann Glass SM 2022? Vilka smaker hade du med?

– Dels fick jag pris i alla kategorier. Men sen stack jordgubbssorbén ut. Så länge man håller sig till bra råvaror, är noggrann, har hjärtat på rätt plats  kommer det att gå bra tillslut. Kolla på Gelaterian i Göteborg som vann i år. De har kämpat i många många år och tillslut så kommer det att gå vägen. Om du inte jobbar med de finaste råvarorna och har Arla som grund är det svårt att konkurrera. I framtiden kommer vi se en mycket högre konkurrens och då är det viktigt att ha bra råvaror och att vara noggrann. Och självklart är det viktigt att ha hjärtat på rätt plats och ha roligt.

De smaker jag hade med var en med Arlas grekiska yoghurt som bas, sedan även en jordgubbssorbet, en hasselnöt, och glasmästarens val var en glass med flera lager - citronsorbet, citruscrunch, jordgubbssorbet och en citrusglaze. 

Här hittar du Kennys recept från livesändningen
En liten glassguide