Få fler rätter per recept

Veggivore, semivegetarian och flexitarian. Kär gäst har många namn, men en gemensam drivkraft – att äta mindre kött.

Ett smart sätt att jobba med efterfrågan på grönt är att göra vegetariska rätter där man enkelt kan tillsätta animaliskt protein. Krögaren Malin Söderström och David Lundqvist, Årets Kock 2018, visar hur.

Med rätt planering kan man öka menyn utan att öka komplexiteten i köket. Malin Söderström, krögare på Moderna muséet i Stockholm. och David Lundqvist, Årets Kock 2018 och köksmästare på Slussens pensionat på Orust, delar med sig av några tips.

Förbered i god tid

Som de flesta kockar lägger Malin Söderström och David Lundqvist stor vikt vid att förbereda. Inte minst för att undvika krångel i köket.

– Jag ser till att många delar av recepten är sånt du kan förbereda relativt långt i förväg. Torkade ärtor och baljväxter blötlägger du och har hemma. Sidfläsket kan du baka av och frysa in, likaså förvälld svamp i portionspåsar. Vakuumpåsar is ”the shit”! fortsätter David.