Mjukt bakade rotfrukter med smör som får fin sälta av sardeller. Stick ner det smakrika bläckbrödet bland rotfrukterna när rätten ska serveras.

Vita rotfrukter med sardellsmör och krispigt bläckbröd

Recept av Marie Skogström

Mjukt bakade rotfrukter med smör som får fin sälta av sardeller. Stick ner det smakrika bläckbrödet bland rotfrukterna när rätten ska serveras.

Gör så här

    • Skölj och skrubba rotfrukterna. Dela dem i fina bitar, tänk på att de bakas olika snabbt.
    • Smält smör med vitlök och blanda ner sardeller. Vänd sardellsmöret med rotfrukterna, krydda med lite salt och peppar. Häll ut på bleck och baka i ugn på 160° ca 20 min tills rotfrukterna är mjuka.
  • Krispigt bläckbröd:

    • Lägg bröd och bläckpasta i en mixer, mixa till smulor. Tillsätt äggvita och hälften av limeskalet och mixa till en smet.
    • Stryk ut smeten tunt på en plåt med silpat eller bakplåtspapper. Strö över resten av limeskalet, lite flingsalt och chiliflakes.
    • Baka av i ugn på 150° tills flarnet ser torrt ut och börjar buckla sig, ca 15 min. Ta ut och låt svalna. Bryt i bitar.
  • Vid servering:

    • Vänd rotfrukterna med persilja och toppa med krispigt bläckbröd.