Empanadas är sydamerikanska piroger fyllda med färs, oliver, russin och kokt, hackat ägg. Den här görs på vegetarisk färs som läggs i bleck och den kavlade degen täcker allt som ett lock.

Vegetarisk pirog med färs

Vegetarisk pirog med färs

Empanadas är sydamerikanska piroger fyllda med färs, oliver, russin och kokt, hackat ägg. Den här görs på vegetarisk färs som läggs i bleck och den kavlade degen täcker allt som ett lock.

Gör så här

  • Deg:

    • Rör ut jästen i ljummet vatten och tillsätt övriga ingredienser till degen. Rör ihop till en smidig deg. Låt jäsa ca 1 tim i rumstemperatur eller i kyl under natten.
  • Fyllning:

    • Koka äggen hårdkokta. Sala och hacka dem grovt.
    • Blötlägg färsen i vatten ca 20 min. Låt rinna av. Stek färsen till fin färg på hög värme i oljan. Sänk till medelvärme och tillsätt lök, sambal oelek, spiskummin och svartpeppar och stek några minuter till. Blanda ner grovhackade oliver, russin, grädde och fond i färsen. Smaka av med salt och peppar.
    • Fördela krossade tomater i gastrobleck. Fördela färsen på tomaterna och strö på de hårdkokta äggen.
    • Kavla ut degen tunt och täck färsen med den. Picka några hål i deglocket med en gaffel och pensla med lättvispat ägg. Grädda i ugn på 200° ca 15 min.
  • Till servering:

    • Blanda ihop sallad, gurka och paprika och servera till empanadan med en klick crème fraiche. Toppa med strimlad persilja.