Ugnsbakad purjolax på mangoldbädd

Gör så här

  • Helstekt potatis:

    • Skala potatis, välj jämnstora storlekar som har ungefär lika lång tillagningstid.
    • Lägg smör, rapsolja och salt i stekbordet, låt det smälta samman på medelvärme. Lägg i potatisen och låt steka ca 30-40 min, beroende på storlek.
    • Potatisen ska bli gyllenbrun och mjuk rakt igenom. (Lägg inte lock på pannan, då får du inte den härliga friterade ytan.) Salta.
  • Ugnsbakad lax:

    Strö salt på laxen och lägg den åt sidan. Tvätta och strimla purjolök fint. Lägg den över laxfilén. Baka i ugn vid 175°C ca 15-20 min. Den ska ha rå men varm kärna.
  • Mangold:

    Tvätta och strimla mangold, fräs i smör ca 2 min.
  • Ishavsromsås:

    Rör ihop ingredienserna till såsen. Smaka av med salt och peppar.