
Torskrygg med vitvinssås, ansjovis och pocherat ägg


Torsken serveras på klassiskt vis med ägg och ansjovis. Vitvinssås och pressad potatis förstärker ytterligare den klassiska känslan på rätten. Torsken rimmas och vitvinssåsen smakas upp med citronsaft.
Gör så här
-
- Koka en rimlag på salt och vatten. Kyl ner lagen. Rimma fisken i lagen i 30 min.
- Torka och skär fisken i portionsbitar à 120 g.
-
Vitvinssås:
- Skala och finhacka löken. Fräs den på svag värme i smör utan att den tar färg. Tillsätt vinet och låt koka ihop till hälften.
- Häll på buljong och grädde och koka ihop till god smak.
- Sila såsen, smaka av med salt och citronsaft. Vispa eller mixa i resten av smöret precis innan servering.
-
Vid servering:
- Pochera äggen.
- Baka fisken på smord plåt under plastfilm på 100° i ugnen till 48° innertemperatur.
- Servera torsken toppad med pocherat ägg, ansjovisfilé, pressad potatis och vitvinssås. Strö över fint skuren gräslök.