En klassisk men ändå helt ny rätt. Jag vill få in fisk på lunchmenyn. Men färsk fisk är ofta dyr. Strömmingen är däremot billig. Den blir mycket trevlig om man marinerar den i crème fraiche och steker den frasig.

Strömming i pepparot med palsternacka i brynt citronsmör och gräslöksgräddfil

Recept av Gustaf Trägårdh

En klassisk men ändå helt ny rätt. Jag vill få in fisk på lunchmenyn. Men färsk fisk är ofta dyr. Strömmingen är däremot billig. Den blir mycket trevlig om man marinerar den i crème fraiche och steker den frasig.

Gör så här

    • Blanda crème fraiche, pepparrot, ättika, salt och peppar. Vänd ner strömmingen och låt marinera över natten. Vänd strömmingen i rågmjöl och stek frasig i smör.
    • Kvarta palsternackorna på längden (skär bort stammen på de grövsta och använd till t ex en fond). Blanda med brynt smör, skal och saft från citron. Salta och peppra och baka i ugn, 130º ca 1 tim till de är mjuka.
    • Låt gräddfilen rinna av över natten. (Använd vasslen till brödbaket!). Blanda med gräslök och smaka av med salt och peppar.
    • Servera pepparrotsströmmingen med ugnsbakade palsternackor och gräslöksgräddfil.