![Tortilla är i Spanien en omelett med potatis. En ofta förekommande och mycket omtyckt tapas eller lunchrätt. Servera med paprika- och tomatsalsa och bräckt skinka. Tortillan lagas enkelt i bleck.](https://cdn-kund.arla.se/remote/cdn-rdb.arla.com/foodservice-se/spansk-potatisomelett/2818721487.jpg?width=1230&height=670&rxy=0.52,0.59&format=webp&quality=80)
Spansk potatisomelett
![Spansk potatisomelett](https://cdn-kund.arla.se/recept/spansk-potatisomelett/qrcode.png?utm_source=qr&utm_medium=recipe-print)
![Arla Pro](https://cdn-kund.arla.se/remote/cdn-rdb.arla.com/Files/foodservice-se/94410491/90ba3c84-5c91-4ca4-bb39-9951826e4508.png?width=50&height=50&format=webp&quality=80&rmode=crop)
Tortilla är i Spanien en omelett med potatis. En ofta förekommande och mycket omtyckt tapas eller lunchrätt. Servera med paprika- och tomatsalsa och bräckt skinka. Tortillan lagas enkelt i bleck.
Gör så här
-
Paprika- och tomatsalsa:
- Rosta paprikorna i ugn på 220° tills de är helt svarta i skalet, 13-15 min. Ta ut och täck med plastfilm och låt svalna. Skala paprikorna.
- Ljumma löken i rapsoljan, tillsätt vinäger och honung. Tärna den rostade paprikan och tomaterna. Blanda med lökblandningen och smaka av med salt, peppar samt ev mer vinäger.
-
Tortilla:
- Lägg potatis och lök i smorda bleck, salta och peppra. Stek i ugn på 200° tills allt mjuknat, ca 20 min. Rör om efter halva tiden. Låt svalna.
- Vispa ihop ägg och grädde, salt och peppar. Slå äggsmeten över potatis- och lökblandningen i blecken och baka i ugn på 160° tills tortillan stelnat.
-
Till servering:
- Bräck skinkskivorna hastigt till fin färg.
- Skär tortillan i bitar och servera med bräckt skinka och katalansk salsa och strimlad persilja.