Tortilla är i Spanien en omelett med potatis. En ofta förekommande och mycket omtyckt tapas eller lunchrätt. Servera med paprika- och tomatsalsa och bräckt skinka. Tortillan lagas enkelt i bleck.

Spansk potatisomelett

Spansk potatisomelett

Tortilla är i Spanien en omelett med potatis. En ofta förekommande och mycket omtyckt tapas eller lunchrätt. Servera med paprika- och tomatsalsa och bräckt skinka. Tortillan lagas enkelt i bleck.

Gör så här

  • Paprika- och tomatsalsa:

    • Rosta paprikorna i ugn på 220° tills de är helt svarta i skalet, 13-15 min. Ta ut och täck med plastfilm och låt svalna. Skala paprikorna.
    • Ljumma löken i rapsoljan, tillsätt vinäger och honung. Tärna den rostade paprikan och tomaterna. Blanda med lökblandningen och smaka av med salt, peppar samt ev mer vinäger.
  • Tortilla:

    • Lägg potatis och lök i smorda bleck, salta och peppra. Stek i ugn på 200° tills allt mjuknat, ca 20 min. Rör om efter halva tiden. Låt svalna.
    • Vispa ihop ägg och grädde, salt och peppar. Slå äggsmeten över potatis- och lökblandningen i blecken och baka i ugn på 160° tills tortillan stelnat.
  • Till servering:

    • Bräck skinkskivorna hastigt till fin färg.
    • Skär tortillan i bitar och servera med bräckt skinka och katalansk salsa och strimlad persilja.