![En underbar kötträtt med medelhavsinfluenser. Mört kött i tunna skivor i sällskap av saftiga tomater, steksky med örter samt milt syrlig kronärtskockspuré toppad med frasiga kronärtskockschips. Garanterat en omtyckt rätt på menyn.](https://cdn-kund.arla.se/remote/cdn-rdb.arla.com/foodservice-se/sotad-flankstek-med-kronartskocka/4193319132.jpg?width=1230&height=670&rxy=0.46,0.5&format=webp&quality=80)
Sotad flankstek med kronärtskocka
![Sotad flankstek med kronärtskocka](https://cdn-kund.arla.se/recept/sotad-flankstek-med-kronartskocka/qrcode.png?utm_source=qr&utm_medium=recipe-print)
![Årets Kock](https://cdn-kund.arla.se/remote/cdn-rdb.arla.com/Files/foodservice-se/933244067/98b06435-3ead-4e1a-aea0-0b820f32b9c7.png?width=50&height=50&format=webp&quality=80&rmode=crop)
En underbar kötträtt med medelhavsinfluenser. Mört kött i tunna skivor i sällskap av saftiga tomater, steksky med örter samt milt syrlig kronärtskockspuré toppad med frasiga kronärtskockschips. Garanterat en omtyckt rätt på menyn.
Gör så här
-
- Putsa flanksteken, salta och peppra. Sota den runtom i en torr, het stekpanna med puts. Tillaga flanksteken i ugn på 100° till en innertemperatur på 52°.
- Tillsätt smör, grovhackad schalottenlök och skivade plommontomater i stekpannan med putset. Stek gyllenbrunt.
- Plocka körvel och dragon och lägg bladen i kallt vatten och kvistarna i stekpannan. Tillsätt vatten och låt koka tills ⅓ återstår. Sila och smaka av med lite citronsaft och salt.
- Baka tomaterna med olivolja, salt, peppar, vinäger och dragonblad (spara blad till garnering) i ugn på 100° ca 1 tim.
- Plocka bort bladen från kronärtskockorna och skala stjälkarna rena från den mörkgröna färgen. Koka upp vatten och smaka av med salt, citronskal, citronsaft, olivolja och timjankvistar. Lägg i kronärtskockorna och sjud dem mjuka ca 10 min. Låt svalna i lagen.
- Koka grädde och ¾ av kronärtskocksbottnarna mjuka. Mixa bottnarna med lite av grädden till en slät puré. Smaka av med citronsaft och salt.
- Hyvla resterande kronärtskocksbottnar tunt på mandolin, blanda med majsstärkelse och fritera i 140° varm olja tills chipsen är krispiga och gyllenbruna. Låt rinna av på papper och salta.
- Skiva flanksteken tunt och ringla på lite olivolja. Servera med tomaterna och de inlagda kronärtsockarna. Lägg kronärtskockschipsen på kronärtskockspurén vid servering. Toppa med örter och servera med stekskyn.