Soppa på svartrot med gräslöksolja och friterad svartrot
Svartrötter kallas även för bondsparris och påminner om den vita sparrisen. Rostade och friterade svartrötter ger den mixade soppan en djupare smak. Istället för klippt gräslök blir en vacker gräslöksolja garnityr.
Gör så här
-
- Skala och skiva svartrötterna. Stek i en varm panna med olja tills svartrötterna blir gyllenbruna. Slå på vätskan och koka tills svartrötterna är mjuka. Mixa soppan slät och smaka av med salt.
- Skala och skiva svartrötterna tunt. Fritera i 140° varm olja tills de är gyllenbruna. Låt rinna av på papper och salta.
- Värm matoljan till 80°. Mixa oljan med gräslök och spenat tills klorofyllet släpper. Sila och smaka av med salt. Servera soppan toppad med de krispiga svartrötterna och ringla över gräslöksoljan.