Även smörsåsen har sin bakgrund i Frankrike och såklart inte under namnet smörsås, utan Beurre blanc, alltså vitt smör. Det sägs att kocken Clémence Lefeuvre uppfann såsen av en slump. Planen var att göra en Bearnaisesås men glömde lägga till äggulorna och dragonen. Och tur var väl det, för nu har vi ytterligare en fantastisk sås att servera till fisk.

Smörsås

Recept av Jimmi Eriksson

Även smörsåsen har sin bakgrund i Frankrike och såklart inte under namnet smörsås, utan Beurre blanc, alltså vitt smör. Det sägs att kocken Clémence Lefeuvre uppfann såsen av en slump. Planen var att göra en Bearnaisesås men glömde lägga till äggulorna och dragonen. Och tur var väl det, för nu har vi ytterligare en fantastisk sås att servera till fisk.

Gör så här

    • Koka ihop vin, vinäger och schalottenlök tills 3–4 msk återstår.
    • Vispa eller mixa ner smöret i omgångar på svag värme. Smaka av med salt och ev mer vinäger.