Den här lyxiga smörgåstårtan med naturligt färgade grönsaksbröd och eleganta fyllningar i olika lager kan serveras som en liten bakelse. De krämiga fyllningarna är smaksatta med varmrökt lax, räkor och champinjoner samt brieost och oliver.

Smörgåstårta de luxe

Smörgåstårta de luxe
Recept av Roland Persson

Den här lyxiga smörgåstårtan med naturligt färgade grönsaksbröd och eleganta fyllningar i olika lager kan serveras som en liten bakelse. De krämiga fyllningarna är smaksatta med varmrökt lax, räkor och champinjoner samt brieost och oliver.

Gör så här

    • Smula sönder jästen i en bunke. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37°. Slå degspadet över jästen och rör ut med socker och salt. Arbeta in hälften av mjölet.
    • Dela degen i tre delar och blanda örtjuicen i en del, morotsjuicen i en och rödbetsjuicen i den sista.
    • Arbeta in resten av mjölet i degarna och arbeta tills de är smidiga. Låt jäsa i ca 30 min.
    • Smöra och bröa tre brödformar med durumvetemjöl. Forma degen till tre avlånga bröd och lägg i formarna. Pensla med ägg och låt jäsa ca 30 min.
    • Baka av i ugn, 200° ca 30 min. Ta bröden ur formarna och låt svalna under bakduk. Låt vila till nästa dag.
    • Mixa alla ingredienser till laxfyllningen och smaka av med salt och peppar.
    • Koka de skivade champinjonerna i vermouth tills allt vin har kokat in, låt svalna. Blanda räkor och ägg med cream cheese, crème fraiche och champinjonerna. Smaka av med salt och peppar.
    • Skär bort de vita kanterna på brieosten och mixa slät med smetana. Blanda med torkade oliver.
  • Montering:

    • Skiva formbröden på längden i 0,5 cm tjocka brödskivor och kantskär.
    • Varva bröden med de olika fyllningarna. Skär i portionsbitar och bred ett tunt lager smetana runt bitarna.
    • Doppa sidorna i smördegskrisp och toppa med fänkålschips och tryffel.