Den milda savoykålen briljerar på tre olika sätt i den här rustika rätten. Det örtiga lammet är toppat med chorizokrisp, ostsmör och yoghurt uppsmakad med chorizoolja.

Savoykål med lamm, chorizo och rivet ostsmör

Recept av Jimmi Eriksson

Den milda savoykålen briljerar på tre olika sätt i den här rustika rätten. Det örtiga lammet är toppat med chorizokrisp, ostsmör och yoghurt uppsmakad med chorizoolja.

Gör så här

    • Vispa smöret fluffigt och blanda ner smulad ost, smaka av med salt.
    • Frys ostsmöret och riv över rätten vid servering.
  • Savoykål och potatis:

    • Plocka och skölj de mörkgröna  savoykålsbladen. Torka, dela och fritera dem krispiga i 140° varm olja. Låt rinna av på papper och salta.
    • Plocka de ljusgröna bladen på savoykålen och strimla tunt. Smaka av med olivolja, vinäger och salt. Klyfta kålhjärtana och lägg undan till senare.
    • Dela potatisen och vänd runt med olivolja och salt. Baka i ugn på 175°.
    • Låt gärna potatisen steka med lammet en stund så den tar god smak av skyn (se nedan).
  • Lamm:

    • Bryn lammsteken i matolja. Tillsätt smör, rosmarin, timjan och krossad vitlök, ös lammet med smöret.
    • Lägg köttet på plåt med kålhjärtana och häll på fettet från stekningen av lammet. Baka i ugn på 120° till en innertemperatur på 56°. Vänd kålen då och då.
    • Skiva steken tunt, salta och ös med skyn från ugnsbakningen.
  • Chorizo och yoghurt:

    • Ta bort fjälstret från chorizokorven och hacka ner köttet. Stek det med matoljan, sila av och spara oljan.
    • Rosta panko i en stekpanna med lite matolja. Tillsätt det stekta chorizoköttet och stek allt krispigt, smaka av med salt.
    • Blanda chorizooljan med yoghurt, smaka av med salt och citronskal. Fyll en spritspåse med yoghurten.