![En vegetarisk rätt med både färg och karaktär. Rödbetan lägger en stabil och mättande grund och kompletteras med både getost och en tomatconcassé med marconamandel.](https://cdn-kund.arla.se/remote/cdn-rdb.arla.com/foodservice-se/saltbakad-rodbeta-med-citronglaze-getost-och-yoghurtdressing/1082958786.jpg?width=1230&height=670&rxy=0.6,0.51&format=webp&quality=80)
Saltbakad rödbeta med citronglaze, getost och yoghurtdressing
![Saltbakad rödbeta med citronglaze, getost och yoghurtdressing](https://cdn-kund.arla.se/recept/saltbakad-rodbeta-med-citronglaze-getost-och-yoghurtdressing/qrcode.png?utm_source=qr&utm_medium=recipe-print)
![Årets Kock](https://cdn-kund.arla.se/remote/cdn-rdb.arla.com/Files/foodservice-se/933244067/98b06435-3ead-4e1a-aea0-0b820f32b9c7.png?width=50&height=50&format=webp&quality=80&rmode=crop)
En vegetarisk rätt med både färg och karaktär. Rödbetan lägger en stabil och mättande grund och kompletteras med både getost och en tomatconcassé med marconamandel.
Gör så här
-
Saltbakad rödbeta:
- Blanda saltet med örter, vitlök, citronskal (tunt skalat med potatisskalare) och citronsaft. Nagga betorna och lägg på saltbädden på en plåt. Kupa lite salt upp runt betorna.
- Baka i ugn på 185° tills de är mjuka, 30–40 min. Skala och dela i bitar innan servering.
-
Citronglaze och rostad vitlök:
- Rosta vitlöken med rapsoljan i ugn på 165° ca 20 min tills löken är mörkt gyllenbrun, mixa lök och olja slätt.
- Bryn smöret, tillsätt honung, citronskal, citronsaft och vitlöksoljan. Mixa ihop med stavmixer och smaka av med salt och peppar.
- Glasera betorna med glazen innan servering.
-
Gröna linser:
- Koka upp och sjud linserna mjuka i grönsaksbuljong och salt ca 20 min.
- Sautera rotfrukter, lök och vitlök i smör och olivolja tills de precis mjuknt. Vänd ner linserna och smaka av med salt, peppar och vinäger. Toppa med finstrimlad persilja.
-
Yoghurtdressing:
- Vispa ihop alla ingredienser. Smaka av med salt och peppar.
- Garnera vid servering med extra olivolja och finhackade timjanblad.
-
Tomatconcassé:
- Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar. Servera rumstempererad.
-
Till servering:
- Lägg upp linser och concassé bredvid varandra på tallrikar. Lägg på glaserad rödbeta .
- Toppa med bitar av getost, råhyvlad rödbeta samt persilje- och rödbetskrasse. Ringla lite grön örtolja runtom och servera med yoghurtdressingen.