Desirée Jaks, Årets Kock 2023, lagar den här pastarätten med sin egen salsicciafärs. Det är lätt att göra salsicciafärsen, men självklart kan man köpa färdig om det passar bättre. Pasta fusilloni blandas vid service med färsk spenat samt färsen som smaksatts med vin, fänkål och rosmarin. Osten Efterglöd från Arla Unika blandas både ner i pastarätten och rivs över vid servering.

Salsiccia fusilloni med spenat och rosmarin

Salsiccia fusilloni med spenat och rosmarin
Recept av Desirée Jaks

Desirée Jaks, Årets Kock 2023, lagar den här pastarätten med sin egen salsicciafärs. Det är lätt att göra salsicciafärsen, men självklart kan man köpa färdig om det passar bättre. Pasta fusilloni blandas vid service med färsk spenat samt färsen som smaksatts med vin, fänkål och rosmarin. Osten Efterglöd från Arla Unika blandas både ner i pastarätten och rivs över vid servering.

Gör så här

    • Koka pastan 1 min kortare än anvisningen på paketet och kyl ner i isvatten med olja. Sila och portionera 120 g pasta/portion.
  • Salsicciafärs:

    • Blanda ihop färsen med 1 dl vin (vid 10 port), kryddor, citronskal, finriven vitlök, salt och hälften av den hackade rosmarinen. Spara resterande rosmarin till servering. Låt färsen marinera i kyl ca 30 min.
    • Skala och hacka löken. Hacka fänkålen. Svetta löken och fänkålen i olivoljan. Tillsätt färsen och fräs gyllene på hög värme.
    • Häll på 3 dl vin (vid 10 port) och koka ihop. Täck med vatten och koka till en krämig färs. Smaka av med salt.
  • Vid servering per portion:

    • Koka 120 g kokt pasta per portion 1 min i osaltat vatten.
    • Värm upp en sauteuse och smält 1 msk smör. Tillsätt ca 100 g salsiciafärs och ½ dl pastavatten, koka ihop. Lägg i pastan och vänd runt några minuter på svag värme.
    • Tillsätt 25 g spenat och 30 g Efterglöd och blanda väl. Späd med pastavatten till en bra konsistens. Smaka av med citronsaft, salt, lite hackad rosmarin och svartpeppar.
    • Arrangera fusilloni i en tallrik. Toppa med hackade pistagenötter och riven Efterglöd.