Rökt lax med hyvlad fänkål, blomkål, sparris och ostkräm
Kombinationen av lättrökt, mjäll lax, rå kål och krispig sparris slungad i citronette ger vårkänslor. Den fylliga ostkrämen kan du förbereda långt innan servering.
Gör så här
-
- Dela laxen på längden. Blanda ihop socker och salt och gnid in i laxen. Låt stå ca 1 tim.
- Hyvla blomkål, fänkål, sparris och rädisor tunt på mandolin, lägg i isvatten. Plocka frisésalladen och lägg i isvatten.
- Sätt ugnen på 60°. Hetta upp rökspån i en stekpanna. Lägg laxen på galler och sätt in i ugnen. Tänd eld på spånen och ställ in i botten på ugnen. Kväv elden med ett lock, lyft av locket och stäng ugnen. Låt laxen röka till en innertemperatur på 48°.
- Koka upp crème fraiche. Ta kastrullen från värmen, vänd i den rivna osten och rör slät.
- Slunga grönsakerna torra och blanda med citronetten.
- Lägg upp grönsakerna med laxen och ringla över ostkrämen.