Varsamt saltbakade rödbetor glaserade i körsbärs- och smörlag som serveras med picklad senap och en emulsion med rostad kummin.

Rödbetor och körsbär med senap och kummin

Rödbetor och körsbär med senap och kummin
Recept av Viktor Westerlind

Varsamt saltbakade rödbetor glaserade i körsbärs- och smörlag som serveras med picklad senap och en emulsion med rostad kummin.

Gör så här

    • Lägg undan en rödbeta till senare. Baka resterande rödbetor på saltbädd i ugn på 150° ca 1 tim tills de är mjuka. Skala betorna och lägg på en plåt, torka i ugn på 60° ca 1 tim.
    • Värm rödbetorna med körsbär och smör. Krydda med salt och låt betor och körsbär glaseras i lagen i några minuter.
  • Picklad senap:

    • Blanchera de båda senapsfrösorterna. Koka upp vatten, socker och ättika till en lag. Tillsätt senapsfröna och koka upp. Ta från värmen och låt svalna i lagen.
  • Kumminemulsion:

    • Blanda allt utom olja och salt till kumminemulsionen. Tillsätt oljan under mixning till en tjock majonnäs. Smaka av med salt och lägg i sprits.
  • Vid servering:

    • Skala och råhyvla den sparade rödbetan tunt på mandolin. Lägg de glaserade rödbetorna med körsbären i tallrikar och skeda över lite av spadet. Toppa med den picklade senapen och spritsa på kumminemulsionen. Garnera med den råyvlade rödbetan.