Risgrynssoppa - "dashi" på svenskt sätt, svamp och tataki på ren

Gör så här

  • Ett möte mellan svensk risgrynsgröt och den japanska risrätten ”chazuke”. Här serveras kokt grötris som strösslas med ”furikake”. Buljongen är en dashi med svensk touch. Rätten toppas med halstrad, tunt skuren rentataki och torkad riven äggula.

    • Skölj riset några gånger tills sköljvatten är helt transparent. Häng av i silduk ca 10 min.
    • Lägg riset i kastrull med vattnet. Kocka upp under lock. Sänka värmen och koka på låg värme ca 10 min. Stänga av värmen och låt riset stå kvar på plattan ca 10 min med locket på.
    • Ta bort locket vid servering och värm snabbt på hög värme så att vätskan i botten avdunstar. Tataki på ren: 1. Koka ner soja och mirin till hälften. 2. Salta renköttet och sota runt om på hällen eller i en torr stekpanna. Pensla med sojablandning och halstra snabbt igen. Pensla en gång till, plasta och låt ligga kallt fram till servering. 1. Rimma äggulorna i rikligt med salt ca 5 tim. 2. Skölj bort saltet försiktigt och torka i ugn på 50° tills äggulan är helt torkad och går att riva. Svensk furikake: 1. Krossa alla torkade ingredienser grovt och blanda. *Snacks som finns i asiatiska butiker. Eller blanda 100 g rispulver med 3 g salt, 80 g kokande vatten. Ånga, skiva, torka och fritera det krispigt. Dashi: 1. Blanda alla ingredienser utom salt och citronsaft i en kastrull, plasta och låt det stå på medelvärme ca 50 min. Det ska hålla en temperatur på 70°. 2. Sila av i silduk. Salta buljongen lätt och smaka av med citronsaft om det behövs. Vid servering: 1. Lägg ris i skålar. Täcka halva delen av riset med tunt skivat renkött. Toppa med riven äggula och furikake. 2. Värm dashin. Servera i en kanna så gästen själv kan hälla den i risskålen.  Källa: Kockrapporten, Saori Ichihara